Αναπόφευκτο ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας

Ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαντάζει αναπόφευκτο και οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα είναι πότε θα διεξαχθεί αυτό, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχει δηλώσει ότι η χώρα της θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα στα τέλη του 2018, λίγους μήνες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει επανειλημμένως πει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο.

«Δείχνει αναπόφευκτο, δεν θεωρώ ότι είμαστε σε θέση να το εμποδίσουμε», αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας επικαλούμενο μη κατονομαζόμενο Βρετανό υπουργό.

Άλλη μη κατονομαζόμενη πηγή που έχει ενημερωθεί για την επικρατούσα θέση στο γραφείο της κ. Μέι είπε: «Το ζήτημα αφορά μόνο την ημερομηνία διεξαγωγής».

Σύμφωνα με τους FT, η κυβέρνηση του Λονδίνου θα δώσει μάχη για να καθυστερήσει η διεξαγωγή του ώστε να προηγηθεί η αποχώρηση από την Ε.Ε.

Η προοπτική δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα μπορούσε να βλάψει το Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μόλις μήνες πριν από την έξοδο από την Ε.Ε. και θα έδινε μια επικίνδυνη τροπή στο Brexit, με αβέβαιες επιπτώσεις για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου έθεσαν υπό αμφισβήτηση το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., ενώ η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *