Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Σε ρυθμούς καύσωνα θα βρεθεί από την Πέμπτη η Ελλάδα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει όλο και περισσότερο, φτάνοντας το Σάββατο μεταξύ 42 και 43 βαθμών Κελσίου, ενώ την Κυριακή στα ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Κάθε δέκα χρόνια καύσωνας τον Ιούνιο

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος «τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007».

Όσο για τον Ιούλιο «δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Μπορεί να κάνει δυο με τρεις καύσωνες, μπορεί να σημειωθούν κάποια φυσιολογικά ενδιάμεσα μεταμελτέμια. Πάντως να σκεφτόμαστε ότι δεν είναι συνάρτηση επειδή καήκαμε τώρα το ίδιο θα συνεχιστεί και όλο τον Ιούλιο» τονίζει ο κ. Λάλος.

Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει υπηρεσιακά τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
1. Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία
2. Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
3 Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
4. Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Αναλυτικά η πρόγνωση σε όλη τη χώρα

Μακεδονία, Θράκη: Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσηβρινές και απογευματινές ώρες στην Κεντρική Μακεδονία, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Αίθριος θα είναι ο καιρός, ενώ τις πρωινές ώρες θα υπάρχει περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους. Από 23 έως 39 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Γενικά αίθριος ο καιρός, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 39 βαθμούς και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: Αίθριος καιρός με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Αίθριος θα είναι ο καιρός, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική: Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι δύο βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: Γενικά αίθριος ο καιρός, με το θερμόμετρο να κυμαίνεται από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.  

Πηγή: parapolitika.gr

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *