Ανοδικές τάσεις στο αργό φέρνει η κλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου μετά την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, που προκλήθηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων τριών κρατών για διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ.

Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές τους υποθέσεις, στις διεθνείς σχέσεις τους και ενισχύει την τρομοκρατία.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι επενδυτές είναι ευαίσθητοι στις εντάσεις που προκαλούνται στη Μέση Ανατολή διότι ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις στην προσφορά του πετρελαίου.

Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιουλίου πριν λίγο διαπραγματευόταν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στα 48,21 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 55 σεντς ή σε ποσοστό 1,1%. Την ίδια στιγμή το συμβόλαιο brent παραδόσεως Αυγούστου διαπραγματευόταν 56 σεντς υψηλότερα ή 1,1% στα 50,50 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν άμεση επίπτωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, αναφέρει στο MarketWatch, ο Φιν Ζίμπελ, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας σημειώνοντας ότι η άνοδος που παρατηρείται αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μία κερδοσκοπική σπασμωδική αντίδραση.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *