Αντιπρόταση στα… αντίμετρα παραθέτει η ΝΔ

Καθολικό «όχι» στα μέτρα και τα αντίμετρα που περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς από τη Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει διαφορετική πρόταση σε συνέντευξή του στον Alpha. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική εξαπάτηση από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως είπε, «μας φέρνει μέτρα 3,6 δισ. που πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα και φέρνει αντίμετρα που ενδέχεται να μην εφαρμοστούν».

Τα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018 δεν τα ζητούσαν οι δανειστές, είναι το κόστος της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση.

Ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση ΝΔ θα σεβαστεί τη συμφωνία, τόνισε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά τα πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια είναι υπερβολικό βάρος για την οικονομία. «Το έχω θέσει εντός και εκτός Ελλάδας και θα συνεχίσω να το θέτω μετ’ επιτάσεως», σημείωσε.

Το πώς θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους είναι δικό μας θέμα. Δεν θα ακολουθήσουμε την πολιτική των συμβασιούχων στο δημόσιο, θα μαζέψουμε τις ΔΕΚΟ. Μετά μπορούμε να κάνουμε και παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, με μείωση των φόρων, υπογράμμισε.

Εκανε λόγο για ένα τραγικό στρατηγικό αδιέξοδο για τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε μια συμφωνία με υπερβολικά πλεονάσματα για πολλά χρόνια ενώ καλείται να κάνει μεταρρυθμίσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Η πρόταση της ΝΔ

Αντί για τα αντίμετρα, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ο κ. Τσίπρας πέτυχε με την υπερφορολόγηση ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί δεν επιστρέφει μέρος σήμερα στην κοινωνία; ». 

Πρότεινε δε, όπως έχει δικαίωμα να κάνει ο πρωθυπουργός, να επιστρέψει το 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος και των στόχων, στην κοινωνία. Τα μέτρα που πρότεινε είναι τα εξής: 

- Όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς.
- Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα
- Κατάργηση του φόρου στο κρασί
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%

Οσο για τη συμφωνία και την καθολική άρνηση της ΝΔ, σημείωσε ότι εμείς δεν έχουμε αντίρρηση για το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων, ούτε για τις ιδιωτικοποιήσεις. «Ρωτήστε τον κ. Σκουρλέτη και τον κ. Φίλη», τόνισε, προσθέτοντας ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την περίπτωση της ΔΕΗ ΔΕΗ +6,15%, η οποία όπως είπε, θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. 

Δεν θα ανακάμψει η οικονομία

Τα πράγματα στην πραγματική οικονομία δεν θα ανακάμψουν πραγματικά, η χώρα θα σέρνεται και θα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των μέτρων, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *