Αν η τουρκική πλευρά θέλει λύση θα αποδειχθεί στις διαβουλεύσεις

Στα πρόθυρα αδιεξόδου βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Αφορμή για την ένταση αυτήν τη φορά έδωσε η απόφαση της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας να τιμάται στα σχολεία το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. Απλώς μία αφορμή. 

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνει ότι δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά διευθετήσει το θέμα με την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.
Ωστόσο, οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες, γνωστές σε όλους και αφορούν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την επιμονή της στη διατήρηση των κατοχικών τετελεσμένων, τα οποία επιδιώκει να νομιμοποιήσει μέσω της λύσης του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική από το ΑΚΕΛ για τη στάση του στη νέα κρίση που οδήγησε στην αναστολή των συνομιλιών, βρέθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τον γ.γ. του ΟΗΕ, τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, αλλά και άλλους αξιωματούχους ξένων κρατών. Οπως επεσήμανε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, στόχος των συναντήσεων ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης «να παρουσιάσει την κατάσταση πραγμάτων ως έχει μέχρι στιγμής» και «γιατί δεν διεξάγονται συνομιλίες».
Πέρα από τις επαφές για το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος είχε ως βασικό θέμα στην ατζέντα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και το ενεργειακό, αφού, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, επρόκειτο να συναντηθεί και με επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών που είτε δραστηριοποιούνται είτε ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Σκληρή κριτική στον Κύπριο πρόεδρο για τη στάση του απέναντι στις εξελίξεις στο Κυπριακό ασκεί το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν εργάστηκε για την εκτόνωση της κρίσης.
Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μιλά στην «Επένδυση» για το πάγωμα των συνομιλιών, τις επιδιώξεις και τις αγκυλώσεις του Ακιντζί, αλλά και για τα λάθη που καταλογίζει το ΑΚΕΛ στον Ν. Αναστασιάδη.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις για το Κυπριακό μετά και τη διακοπή των συνομιλιών;

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν ανασταλεί, έπειτα από τη λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται στα σχολεία το Ενωτικό Δημοψήφισμα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η «Χρυσή Αυγή» Κύπρου, το ΕΛΑΜ. Ο κ. Ακιντζί, δυστυχώς, αντιδρώντας υπερβολικά, αποφάσισε να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών. Επειτα από αυτό, είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και αδιεξόδου. Ως ΑΚΕΛ καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Είπατε σε πρόσφατες δηλώσεις σας ότι έχει δίκιο ο κ. Ακιντζί να δυσανασχετεί και ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μπει σε τροχιά εκλογών. Πόσο μακριά βρισκόμαστε από μια ενδεχόμενη λύση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να επιτευχθεί;

Αυτό που είπα είναι ότι μετά την κρίση ο κ. Αναστασιάδης δεν εργάστηκε για την εκτόνωσή της. Αντιθέτως, η στάση του χαρακτηριζόταν από αντιφάσεις και παλινδρομήσεις. Του πήρε μία εβδομάδα για να ψελλίσει ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής ήταν λανθασμένη, και αυτό όχι ξεκάθαρα, γιατί δεν θέλει να κακοκαρδίσει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του τώρα, που έρχονται εκλογές. Θέση την οποία αναίρεσε ύστερα από μερικές μέρες με άλλη, αντικρουόμενη δήλωσή του. Με τέτοιες προσεγγίσεις δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, δεν χρειάζεται να ρωτάτε εμένα. Οποιον Κύπριο ρωτήσετε στον δρόμο, θα σας το επιβεβαιώσει.
Το πόσο μακριά βρισκόμαστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Πρώτα από το κατά πόσο θα καταφέρουμε να ξεμπλοκάρουμε τη διαδικασία που αυτήν τη στιγμή, όπως σας είπα, βρίσκεται προ αδιεξόδου. Επίσης, εξαρτάται από τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, αν και εφόσον επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.
Το ΑΚΕΛ έχει άποψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να επικεντρωθούμε στα βασικά θέματα. Αναφέρομαι στα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού, αλλά και στην προεργασία για την ασφάλεια. Τα προαναφερθέντα ζητήματα θα πρέπει πλέον να συζητηθούν μαζί και οι όποιες συγκλίσεις σε αυτά να ισχύουν μόνο αν επιλυθούν όλα. Σε διαφορετική περίπτωση, το όλο εγχείρημα θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο και καμία απολύτως θέση που κατατέθηκε στο τραπέζι δεν θα ισχύει.
Αν αντιμετωπιστούν αυτά τα βασικά ζητήματα, θα φτάσουμε στο μείζον θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δεν έχουμε αυταπάτες για τον βαθμό δυσκολίας αυτού του κεφαλαίου. Τυχόν, όμως, επίλυση όλων των υπόλοιπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπισή του. Ο στόχος μας είναι η ασφάλεια της μιας κοινότητας να μην κατοχυρωθεί σε βάρος της ασφάλειας της άλλης. Στόχος μας είναι η Κύπρος να αποστρατιωτικοποιηθεί και να αφεθεί να βαδίσει τον δρόμο της ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δίχως κηδεμόνες.

Θεωρείτε ότι η πολιτική του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι προσανατολισμένη στη λύση και κατά πόσο υιοθετεί τις θέσεις της Αγκυρας;

Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η αντίδραση του κ. Ακιντζί στην προκειμένη περίπτωση ήταν υπερβολική και απαράδεκτη. Ο κ. Ακιντζί είναι πολιτικός που θέλει λύση. Δεν συμφωνούμε σε όλα μαζί του. Να μην ξεχνούμε ότι είναι ηγέτης της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Επίσης έχει περιορισμούς που προκύπτουν από την εξάρτηση από την Τουρκία. Από εκεί και πέρα, το αν ειλικρινώς η τουρκική πλευρά θέλει λύση πρέπει να αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν ακόμα, όμως, πούμε ότι διαπιστώνουμε ότι δεν θέλει λύση η τουρκική πλευρά, εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να τη διευκολύνουμε να πετύχει τον στόχο της, που είναι η διχοτόμηση της Κύπρου ή η προσάρτηση, ή να κάνουμε ό, τι μπορούμε προκειμένου να τη δυσκολέψουμε, εκθέτοντάς την στα μάτια της διεθνούς κοινότητας; Αυτό δεν θα το πετύχουμε απλώς επειδή έχουμε όλο το δίκαιο με το μέρος μας. Δυστυχώς, αυτό δεν αρκεί. Πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε τη βούληση και τη θέληση να συζητήσουμε εποικοδομητικά για την επίλυση του Κυπριακού και όχι να οχυρωνόμαστε πίσω από την τουρκική αδιαλλαξία.

Για τη συνεργασία με την Ελλάδα

Πώς κρίνετε το επίπεδο συνεργασίας με την Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή φάση; Πιστεύετε ότι υπάρχουν προβλήματα και, αν ναι, πώς πρέπει να ξεπεραστούν;
Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται πολύ καλά και νομίζω ότι γίνεται και θα γίνεται σεβαστό το «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται». Τόσο με τον πρόεδρο, την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με τα πολιτικά κόμματα υπάρχει αλληλοσεβασμός και συνεργασία.

Για τον ρόλο της Ε.Ε.

Ποιος ο ρόλος της Ε.Ε. στο Κυπριακό;
Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να συμβάλει εποικοδομητικά στις συνομιλίες. Στα θέματα των βασικών ελευθεριών, των εγγυήσεων και άλλα ουσιαστικά θέματα είναι χαρακτηριστικό ότι η ιδιότητα μέλους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωση ήταν και είναι καθοριστική. Μπορεί, όμως, και πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο η Ευρωπαϊκή Ενωση, βασισμένο σε αρχές. 

«Απρόβλεπτος ο Ερντογάν»
Πώς πιστεύετε ότι θα αξιοποιήσει το Κυπριακό ο Ρ. Ερντογάν σε σχέση και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, και δη το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση;
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή την περίοδο ασχολείται μάλλον με το δημοψήφισμα και όχι με το Κυπριακό. Το τι θα πράξει μετά το δημοψήφισμα και ανάλογα με το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς. Αν δεν αλλάξει τη μέχρι σήμερα στάση του, τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα.


«Θετική η εξέλιξη για τους υδρογονάνθρακες»

Πώς προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων; Θεωρείτε ότι τελικά μπορεί να συμβάλουν ή να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού;
Θεωρούμε θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, καθώς και την παρουσία μεγάλων εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ. Ας ευχηθούμε ότι οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού περί επιθετικών (δηλαδή εντατικών) προγραμμάτων γεωτρήσεων που θα ζητήσει η κυβέρνηση από τις εταιρείες θα γίνουν πραγματικότητα και να μην εντάσσονται κι αυτές στον προεκλογικό αγώνα όπου έχουν εισέλθει οι κυβερνώντες.
Ελπίζουμε, έπειτα από πέντε χρόνια απραξίας και περιπλανήσεων, η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ να κατανόησε ότι, με δηλώσεις, διακηρύξεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν αξιοποιούνται οι υδρογονάνθρακες. Ελπίζουμε o τρίτος γύρος αδειοδότησης να αποτελέσει την απαρχή ώστε η κυβέρνηση να διαμορφώσει επιτέλους ολοκληρωμένη στρατηγική και πολιτική στα ζητήματα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου.
Εχουμε πει εδώ και καιρό ότι το φυσικό αέριο μπορεί να γίνει παράγοντας ειρήνης για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, αρκεί να υπάρχει από την πλευρά μας συνέπεια στη στρατηγική, αλλά, κυρίως, από την τουρκική πλευρά βούληση και θέληση για λύση του προβλήματος. Η Τουρκία χρειάζεται να κατανοήσει ότι, αν θέλει να είναι μέρος των συζητήσεων για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στην ευρύτερη περιοχή μας, χρειάζεται να συμβάλει στην επίτευξη δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *