Βγαίνει στις αγορές ξανά σήμερα η Κύπρος

Σε έκδοση 7ετούς ομολόγου προχωρεί σήμερα η Κύπρος, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων και τις θετικές δημοσιονομικές της επιδόσεις.

Με την έκδοση του ομολόγου, η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να αποπληρώσει ομόλογα συνολικής αξίας €1,4 δισ. που λήγουν τη διετία 2019 και 2020 και που έχουν σχετικά ψηλά επιτόκια.

Ειδικότερα, το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους ανακοίνωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναθέσει στις τράπεζες Citi, Goldman Sachs International Bank και HSBC να αναλάβουν ως ανάδοχοι για την έκδοση ενός νέου 7ετούς ομολόγου, εκφρασμένου σε ευρώ.

Η Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει νέα γραμμάτια σταθερού επιτοκίου σε ευρώ το 2024 για μετρητά ονομαστικής αξίας €1,000 (New Notes Offering).

Η τιμολόγηση των νέων γραμματίων αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα και ο διακανονισμός της προσφοράς τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουνίου 2017.

Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας τι ποσά θα αποδεχθεί.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται το κυπριακό site Stockwatch, τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους ξεπερνούν το €1 δισ. και είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι τις αρχές του 2018. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου έχει στόχο να εξομαλύνει τις μεγάλες λήξεις του 2019 και του 2020.

Τη διετία 2019 και 2020 λήγουν ομόλογα περίπου €4 δισ. ή το 21% του συνολικού χρέους των €18,9 δισ.

Το 2019 λήγουν ομόλογα €0,7 δισ., αρχίζει η αποπληρωμή του ρωσικού δανείου με ετήσια δόση €0,8 δισ. και λήγουν ομόλογα εξωτερικού ύψους €0,6 δισ. Πρέπει επίσης να καταβληθεί δόση €0,1 δισ. στο ΔΝΤ και στον ΕΜΣ.

Το 2020 λήγουν ομόλογα εξωτερικού ύψους €0,6 δισ., εσωτερικού ύψους €0,2 δισ., του ΕΜΣ ύψους €0,15 δισ. και άλλα δάνεια (το ρωσικό) ύψους €0,8 δισ.

πηγη: euro2day.gr

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *