Βρετανία: Πτώση 0,9% στην παραγωγή των εργοστασίων τον Ιανουάριο

Η παραγωγή των βρετανικών εργοστασίων εμφάνισε την ισχυρότερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν επτά ετών στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 και οι εξαγωγές επίσης αναπτύχθηκαν ραγδαία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS. Τα νούμερα υπαινίσσονται πως το Brexit και η πτώση στη στερλίνα που ακολούθησε έχουν τονώσει τον τομέα.

Η παραγωγή στη μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,9% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας μεγαλύτερη πτώση από το 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Reuters.

Αλλά στη διάρκεια της περιόδου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, η παραγωγή στα εργοστάσια ενισχύθηκε κατά 2,1%. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάγνωση από τους τρεις μήνες μέχρι το Μάιο του 2010, επεσήμανε η στατιστική υπηρεσία.

Η συνολική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 0,4%, ποσοστό που συνάδει με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε 2,7% ενώ η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο 3,2%.

Ξεχωριστά στοιχεία της ONS κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας στα αγαθά περιορίστηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο σε 10,833 δισ. στερλίνες, έναντι προβλέψεων των οικονομολόγων του Reuters για 11,05 δισ.

Επιπλέον, η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε μια απότομη υποβάθμιση στις προβλέψεις της για το εμπορικό έλλειμμα του τέταρτου τριμήνου της προηγούμενης χρονιάς σε πέντε δισ. στερλίνες, από προηγούμενη εκτίμηση για 8,6 δισ.

Άλλη μια ένδειξη βελτίωσης της θέσης της χώρας στο εμπόριο, οι όγκοι εξαγωγών προϊόντων για τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 8,7%, σηματοδοτώντας την ισχυρότερη άνοδο εδώ και μια δεκαετία.

Οι εισαγωγές κατέγραψαν άνοδο 1,6%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στατιστικός της ONS ανέφερε πως δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις από τις επιχειρήσεις πως η πτώση στην αξία της στερλίνας βοηθά τις εξαγωγές τους, αλλά οι επιδόσεις τους τους τελευταίους έξι μήνες υπαινίσσονται μια τόνωση της ανταγωνιστικότητάς τους στις ξένες αγορές.

Για τον κατασκευαστικό τομέα, η υπηρεσία ανέφερε πως η παραγωγή υποχώρησε 0,4% τον Ιανουάριο σε ετήσιους όρους και ενισχύθηκε 2% στο έτος. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,2% στο μήνα και άνοδο 0,2% στο έτος.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *