Γερμανικός Τύπος: Στα χέρια Σόιμπλε η τύχη της Ελλάδας

 

Ως εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα παρουσιάζει ο γερμανικός Τύπος αυτή που ξεκίνησε, με αφορμή το Eurogroup της Πέμπτης. Θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί η επόμενη δόση πολλών δισεκατομμυρίων αλλά και τι θα γίνει με την ελάφρυνση του χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Οι γερμανοί αρθρογράφοι βλέπουν σημάδια προσέγγισης των διαφορετικών θέσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβιβαστική λύση.

«Διαμάχη για το χρέος λίγο πριν το τέλος», με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Handelsblatt τιτλοφορεί σχετικό άρθρο και με την επισήμανση ότι «επιτέλους προδιαγράφεται συμβιβασμός». Και συνεχίζει: «Για να προδιαθέσει θετικά τους δανειστές η κυβέρνηση ψήφισε την Παρασκευή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος άλλο ένα πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταματήσει την απόφαση για την επόμενη δόση».

«Στα χέρια του Σόιμπλε η τύχη της ελληνικής κυβέρνησης»

Η εφημερίδα Die Welt κάνει εκτενή αναφορά στο άλλο μεγάλη αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τη διευθέτηση του χρέους, που προκαλεί την οργή των Ελλήνων κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Τα μάτια του Δημήτρη Τζανακόπουλου εκπέμπουν αγωνιστική διάθεση όταν μιλά για τον Σόιμπλε» γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να βοηθήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών από το να βάζει συνεχώς προσκόμματα…ο Τζανακόπουλος δεν είναι όμως το μόνο κυβερνητικό μέλος που αυτές τις ημέρες του «ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός έχει αγγίξει νέο ρεκόρ αντιδημοτικότητας στην Ελλάδα.

Η τύχη της κυβέρνησης και τη χώρας φαίνεται για μια ακόμη φορά να βρίσκεται στα χέρια του Σόιμπλε. Για την κυβέρνηση, το γερμανικό «όχι» μοιάζει σαν να της τραβούν το σωσίβιο από τα χέρια, παρά το ό,τι κατέβαλε το τίμημα. Η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους θα ήταν για τον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του μεγάλη βοήθεια» αναφέρει ο γερμανός αρθρογράφος.

Η εφημερίδα επικαλείται επίσης έναν οικονομολόγο, ο οποίος είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις και ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, για να εξηγήσει τη γερμανική στάση. «Χάθηκε εμπιστοσύνη στο παρελθόν» λέει και συμπληρώνει ότι «οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ψηφίστηκαν νέοι νόμοι χωρίς την ενημέρωση των δανειστών, παρόλα αυτά υπάρχουν αχτίδες ελπίδας».

«Βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις παραμένουν η γραφειοκρατία, ο νεποτισμός και μια αναποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διαφεύγουν φορολογικά έσοδα από 11 με 16 δισ ευρώ» καταλήγει.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *