ΔΕΗ: Στα 13 ευρώ τον χρόνο η επιβάρυνση του καταναλωτή

Μικρή έως μηδαμινή θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών για την κάλυψη του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας από τη ΔΕΗ, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης
Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο κ. Παναγιωτάκης είπε πως το ποσό που η ίδια η επιχείρηση εκτιμά ότι της οφείλεται από την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών για την περίοδο 2012 – 2016 είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Όμως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κατά πληροφορίες, θεωρεί ότι το ποσό δεν ξεπερνά τα 360 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον:
-Το όποιο ποσό αποφασισθεί από το υπουργείο, θα επιμερισθεί σε βάθος πενταετίας, κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, σημαίνει ότι η επιβάρυνση, το πολύ θα είναι 100 εκατομμύρια τον χρόνο ή 12 με 13 ευρώ για τον κάθε καταναλωτή το χρόνο.
– Στον βαθμό που θα προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών, το κονδύλι για την κάλυψη των ΥΚΩ (που καλύπτει κατά κύριο λόγο το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά) θα μειώνεται. Οι εργασίες για την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι σε εξέλιξη και ακολουθεί το 2020 η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης. Έτσι ένα μέρος της αύξησης θα συμψηφίζεται με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
– Είναι υπό εξέταση πρόταση για κάλυψη μέρους του λογαριασμού με την επιστροφή από το κράτος στη ΔΕΗ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων (ντήζελ και μαζούτ) που καταναλώνει για την ηλεκτροδότηση των νησιών.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *