Δεν αύξησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) διατήρησε σήμερα σταθερά τα επιτόκια στο χαμηλό ρεκόρ του 0,25%, αλλά και τις αγορές ομολόγων στα 435 δισ. στερλίνες.

Η απόφαση συνάδει με τις προσδοκίες παρατηρητών, οι οποίοι ανέμεναν προσεκτική προσέγγιση από τη βρετανική κεντρική τράπεζα, μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια γύρω από τη διαδικασία του Brexit και από την ικανότητα της οικονομίας να «επιπλεύσει» εκτός της ΕΕ, υπενθυμίζει το CNBC.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ έχει επανειλημμένως τονίσει την προθυμία του συμβουλίου να αγνοήσει ένα κάποιο επίπεδο πληθωρισμού άνω του στόχου, λόγω της βουτιάς στη στερλίνα περίπου 18% από το περυσινό δημοψήφισμα και μετά. Ωστόσο πολλές πλευρές επιχειρηματολόγησαν ότι η τρέχουσα ισχύς της οικονομίας δικαιολογεί μια άνοδο στα επιτόκια.

Η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η βρετανική οικονομία μετά την απόφαση για Brexit αψηφά εδώ και μήνες τις προσδοκίες, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότερα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν μια επιβράδυνση στις καταναλωτικές δαπάνες, λόγω πίεσης στα πραγματικά εισοδήματα.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *