Δημοσιογράφος ο δράστης της Παναγίας των Παρισίων

Στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο βίντεο από τη χθεσινή επίθεση στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Παράλληλα, στο «φως» έρχονται και νέα στοιχεία για τον 40χρονο δράστη, ο οποίος κρατώντας σφυρί, όρμηξε πίσω από 22χρονο αστυνομικό και τον χτύπησε φωνάζοντας: «Αυτό είναι για τη Συρία», ενώ φέρεται να δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», ένας όρος που χρησιμοποιείται για το Ισλαμικό Κράτος.

Ο 40χρονος δράστης, που τραυματίστηκε από τα πυρά της αστυνομίας, τέθηκε σήμερα το πρωί υπό κράτηση στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Βίντεο στο οποίο ο δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Παναγία των Παρισίων δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος βρέθηκε στη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα που διέμενε στο Σερζί.

Ο δράστης, είναι από το 2014 εγγεγραμμένος στο διδακτορικό πρόγραμμα επιστημών ενημέρωσης του πανεπιστημίου Μετς στην ανατολική Γαλλία και όπως επισημαίνουν οι γαλλικές αρχές δεν είχε εκδηλώσει σημάδια ριζοσπαστικοποίησης.

Στο μεταξύ ο καθηγητής Αρνό Μερσιέ που παρακολουθούσε τη διδακτορική διατριβή του 40χρονου δήλωσε ότι ο φοιτητής είχε ένα προφίλ εντελώς αντίθετο από αυτό ενός τζιχαντιστή και ότι υπερασπιζόταν «τις αξίες της δημοκρατίας».

Στην ταυτότητα που βρέθηκε υπό την κατοχή του, αναφέρεται το όνομά Φαρίντ Ι., γεννημένος τον Ιανουάριο του 1977 στην Αλγερία.

Είχε πτυχίο δημοσιογραφίας από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης το 2008 και ήταν δημοσιογράφος σε σουηδικό ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ επίσης είχε εργαστεί «στην αλγερινή εφημερίδα El Watan».

«Έχουμε περάσει σε φάση τρομοκρατίας, όπου κάθε είδους εργαλείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, προσθέτοντας ότι ο δράστης που έφερε και κουζινομάχαιρο, επιτέθηκε σε περίπολο τριών αστυνομικών, επιφορτισμένους ειδικά για την ασφάλεια των τουριστών.

«Ήδη από τις πρώτες στιγμές της επίθεσης, οι λέξεις που εκστόμισε επέτρεψαν να χαρακτηρίσουμε την επίθεση αυτή τρομοκρατική», πρόσθεσε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι περισσότεροι από τους συγκατοίκους του 40χρονου δήλωσαν ότι δεν τον γνώριζαν. Μόνο ένας δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν «διακριτικό» άνθρωπο, «που διέμενε εδώ τα τελευταία ενάμιση με δύο χρόνια».

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *