Διχάζει ο νέος φορέας

Η... ώρα των αποφάσεων για το Ποτάμι έφτασε, με την έννοια ότι θα πρέπει -άμεσα- ο Σταύρος Θεοδωράκης να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με την πρωτοβουλία που έχουν συγκροτήσει οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας, συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (σ.σ.: η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος) προκειμένου να καταλήξει στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει το Ποτάμι τόσο στα πολιτικά ζητήματα όσο και στα κρίσιμα θέματα των συμμαχιών. Μολονότι οι επαφές του κ. Θεοδωράκη αλλά και άλλων στελεχών του Ποταμιού (Γρ. Ψαριανός, Δ. Τσιόδρας, Γ. Μεϊμάρογλου, Αντ. Λυμπεράκη) με τους «3» είναι συνεχείς, ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φόρμουλα της συνεργασίας. Σε αυτό που φέρονται να έχουν καταλήξει είναι ότι θα πρέπει έως το τέλος του Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις. Αλλωστε, στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση των «3» στην Αθήνα, όπου, αν έχουν ευοδωθεί οι συνομιλίες, τότε στο πάνελ των ομιλητών θα είναι και ο Στ. Θεοδωράκης. Πάντως, ως μια κίνηση που δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες συνεργασίας των δύο πλευρών, οι τρεις πρώην υπουργοί αποδέχτηκαν την πρόσκληση του επικεφαλής του Ποταμιού και θα δώσουν σήμερα το «παρών» στον πολυχώρο ΑCRO, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εισηγητική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη.

Δεν διαλύεται το Ποτάμι

Το κομβικό ζήτημα που χωρίζει τις δύο πλευρές και μπορεί να αποτελέσει τον λόγο για τον οποίο δεν θα καρποφορήσουν οι ζυμώσεις είναι αυτό της δημιουργίας νέου κόμματος.
Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι, από τη στιγμή που υπάρχει το Ποτάμι με τους έξι βουλευτές του στη Βουλή, δεν υπάρχει κανένας λόγος διάλυσής του και δημιουργίας νέου κόμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει τη λύση της μετατροπής της «Ωρας Αποφάσεων» σε φορέα, προκειμένου να συνεργαστεί με το Ποτάμι, και μάλιστα αυτό να αποτυπώνεται και στο σχήμα που θα κατέβει στις εκλογές. Εννοεί, δηλαδή, ο τίτλος να είναι «Ποτάμι» και δίπλα το όνομα που θα δώσουν οι «3» στον φορέα που θα δημιουργήσουν. Μάλιστα, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, στενός συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη και από τους ανθρώπους που έχουν πάρει μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις με τους «3», πρότεινε το όνομα του σχήματος που θα κατέλθει στις εκλογές να είναι «Ποτάμι Αποφάσεων».

Δημιουργία κόμματος θέλουν οι «3»

Από την πλευρά τους, οι τρεις πρώην υπουργοί εμφανίζονται, προσώρας τουλάχιστον, κατηγορηματικοί στην ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος. Επιμένουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που κινείται στον ενδιάμεσο χώρο δεν εκφράζεται από τα υπάρχοντα κόμματα και ότι όλος ο χώρος θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική, αν εξαγγελθεί νέο κόμμα. Στο πλαίσιο αυτό, λένε, θα κινητοποιηθούν και οι νέοι άνθρωποι που απέχουν συνειδητά από τις πολιτικές διεργασίες. Μάλιστα, επικαλούνται την πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata, η οποία, κατά την εκτίμησή τους, ενισχύει τη θέση τους. Βεβαίως, αυτή είναι η μισή αλήθεια, διότι η άλλη μισή είναι ότι η πλειονότητα των πολιτών προτιμά την ενότητα όλου του χώρου, ήτοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, των «3» κλπ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Oλα του συνεδρίου δύσκολα

Την ίδια στιγμή, στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται για το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον προσεχή Ιούνιο. Ακόμη δεν είναι απολύτως σαφής ο χαρακτήρας του συνεδρίου, ούτε και ο τρόπος με τον οποίο θα εκλεγούν οι σύνεδροι. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το συνέδριο θα έχει πολιτικό, οργανωτικό και προγραμματικό χαρακτήρα και μένει να αποσαφηνιστεί αν θα έχει και εκλογικό χαρακτήρα. Από το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά επαναλαμβάνουν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως θετική στο να γίνει εκλογή ηγεσίας από τη βάση με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν και οι άλλες δυνάμεις του χώρου. Σε αυτή την περίπτωση, εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ και ο Δημήτρης Ρέππας από το ΚΙΔΗΣΟ, μιας και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεκαθαρίσει πλήρως ότι δεν αμφισβητεί την ηγεσία της κυρίας Γεννηματά.

Μεταξύ των τεσσάρων συνιστωσών (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία) γίνονται συζητήσεις για τις ποσοστώσεις που θα έχει η κάθε συνιστώσα αλλά και για τον αν θα εκλεγούν οι σύνεδροι ή θα διοριστούν. Διαφαίνεται ότι περίπου το 60% των συνέδρων θα είναι εκλεγμένο και το υπόλοιπο 40% διορισμένο. Στους διορισμένους προσμετρώνται οι εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί, τα μέλη των κεντρικών επιτροπών των κομμάτων, οι συνδικαλιστές κ.λπ. Συν τοις άλλοις, το σκεπτικό για την εκλογή συνέδρων είναι η συμμετοχή της κοινωνίας, και μάλιστα με ανοιχτό μητρώο, αλλά και η σταδιακή μετατροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ενιαίο φορέα.

Από την εφημερίδα "Επένδυση"

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *