Δύο Γερμανοί στα αμερικανικά δικαστήρια

Δεν υπάρχει επιχειρηματικός πόλεμος με μεγαλύτερο ενδιαφέρον από αυτόν που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγάλων εταιρειών αθλητικού ρουχισμού. Αυτή την εβδομάδα η Nike υπόγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη FIBA, προσπαθώντας να απαντήσει στη ζημιά που της έκανε η Αdidas στην αμερικανική αγορά, όμως η μεγάλη ιστορία είναι η διένεξη της Adidas με την Puma, που θα λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Οι δύο γερμανικές εταιρείες θα κοντραριστούν ύστερα από αγωγή που κατέθεσε η Adidas εναντίον της Puma, κατηγορώντας τη για αντιγραφή των διάσημων ριγών, που είναι το σήμα κατατεθέν στα προϊόντα της.

Οι τρεις συνεχόμενες ρίγες είναι σύμβολο συνώνυμο με την Adidas, αφού χρησιμοποιούνται ως σύμβολο στα προϊόντα της για περισσότερα από εξήντα χρόνια. Η Puma επέλεξε να λανσάρει κομμάτια της καλοκαιρινής της κολεξιόν στα οποία υπάρχουν τέσσερις ρίγες, κάνοντας την αρχή με ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια! Η Adidas ισχυρίστηκε ότι η επιλογή έγινε για να προκληθεί σύγχυση στους καταναλωτές και, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε, υποστηρίζει πως χωρίς καμία αμφιβολία ο καταναλωτής θα πιστέψει πως το εν λόγω προϊόν είναι δικό της και ίσως το αγοράσει. Οι άνθρωποι της Adidas επέλεξαν να κάνουν επίσημη καταγγελία εναντίον της Puma Αμερικής, σε δικαστήριο της Πολιτείας του Ορεγκον, διότι η αμερικανική Δικαιοσύνη, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, κινείται ταχύτατα.

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν η Puma λάνσαρε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια «evoPOWER Vigor Camo», τα οποία στα πλάγια έχουν τέσσερις λευκές ρίγες. Στην επίσημη καταγγελία η Adidas δεν δέχεται κανενός είδους συμβιβασμό και κατηγορεί τη συμπολίτισσά της εταιρεία για κλοπή. «Η τοποθέτηση από την Puma τεσσάρων διαγώνιων λωρίδων στο πλάι των επίμαχων παπουτσιών είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια από την Puma να εκμεταλλευθεί την καλή εικόνα και τον εμπορικό μαγνητισμό που έχει δημιουργήσει η Adidas χρησιμοποιώντας το σήμα κατατεθέν των “τριών ριγών” και να καρπωθεί τη φήμη που έχουμε δημιουργήσει ως η κορυφαία μάρκα ποδοσφαιρικών προϊόντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία που κατατέθηκε από την Adidas.

Η Adidas ζητά από το δικαστήριο να διατάξει την άμεση και οριστική απαγόρευση της διανομής, διαφήμισης και πώλησης από την Puma του συγκεκριμένου προϊόντος ή οποιουδήποτε άλλου που κυκλοφορεί με σήμα που θυμίζει τις δικές της τρεις ρίγες. Επιπροσθέτως, η Adidas ζητάει να της επιδικαστεί ως χρηματική αποζημίωση το σύνολο των εσόδων που είχε η Puma από τα συγκεκριμένα παπούτσια! Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο επιχειρήσεις ιδρύθηκαν κάποτε από δύο αδέλφια και εδρεύουν ακόμα στη μικρή πόλη του Χέρτσογκεναουραχ. Και ότι υπήρξαν ανταγωνιστικές από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής τους…     

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *