ΕΚΤ: Χαλάρωση των κριτηρίων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις

Περισσότερες τράπεζες αναμένεται να χαλαρώσουν τα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια προς τις επιχειρήσεις παρά να τα "σφίξουν" στο γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ. Και πάλι, η συντριπτική πλειονότητα αναμένει ότι θα παραμείνουν (τα πρότυπα) αμετάβλητα.

Η έρευνα επίσης έδειξε μια ενθαρρυντική τάση καθώς η ζήτηση δανείων από τις εταιρείες αναμενόταν να συνεχίσει να αυξάνεται στο τρέχον τρίμηνο.

Τα στοιχεία, τα οποία προέρχονται από μια τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, εμφάνισαν ότι στο β΄ μισό του έτους οι τράπεζες αναμένουν ότι η ρυθμιστική δράση θα έχει μία πιο αυστηρή επίδραση στα πιστωτικά πρότυπα για στεγαστικά δάνεια. 

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα πιστωτικά κριτήρια για τα επιχειρηματικά δάνεια υποχώρησαν ελαφρώς στο β΄ τρίμηνο, που σημαίνει ότι περισσότερες τράπεζες χαλάρωσαν τα πιστωτικά τους κριτήρια παρά τα "έσφιξαν".

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, τα πιστωτικά κριτήρια για δάνεια προς τις επιχειρήσεις υποχώρησαν στην Ιταλία και τη Γερμανία, αλλά έμειναν αμετάβλητα στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Για στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες χαλάρωσαν τα πρότυπα στην Ολλανδία και την Ιταλία, ενώ τα πρότυπα έμειναν αμετάβλητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *