«Εξεταστική» από Κυριάκο για τα του γαλάζιου οίκου

Η εικόνα που έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη περίοδο είναι καθαρή: Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει νέα μέτρα, τόσο να εντείνονται οι επιθέσεις κατά της Νέας Δημοκρατίας. Η εξεταστική για την Υγεία και η δυναμική που έχει αποκτήσει πριν ακόμα αρχίσουν οι εργασίες της είναι δηλωτικό του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εξεπλάγη όταν είδε ότι εξαπολύθηκε επίθεση χωρίς δισταγμό ακόμα και για το σωματείο που είχε ιδρύσει η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα δημόσιο κέντρο αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία και τετραπληγία. Για τον λόγο αυτό, έχει σχεδιάσει την τακτική που θα ακολουθήσει, ώστε να μη γίνει η εξεταστική ακόμα ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στα χέρια της κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα που προκαλούνται από διαγκωνισμούς των βουλευτών του, όπως και σποραδικές κεκαλυμμένες φωνές αμφισβήτησης της πολιτικής που ακολουθεί. Η περίπτωση της Κατερίνας Παπακώστα είναι ενδεικτική. Στην Πειραιώς γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις απόψεις που υπάρχουν σε ομάδες βουλευτών, ιδιαίτερα σε εκείνους που ασκούν κριτική για τον τρόπο με τον οποίον ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα πρόσωπα που επιθυμεί να προωθήσει για τις επόμενες εκλογές. Το δεύτερο εκτιμάται ότι είναι και η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας εκ μέρους των βουλευτών, ιδιαίτερα εκείνων που αισθάνονται ότι μπορεί να κινδυνεύσουν, ακόμα και αν γνωρίζουν ότι με πρωτιά στις εκλογές η ΝΔ σχεδόν θα διπλασιάσει τις έδρες της.

Για τα δύο αυτά θέματα ο πρόεδρος της ΝΔ με τους συνεργάτες του συζήτησαν αρκετές φορές μέχρι να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Η περίπτωση της εξεταστικής για την Υγεία δεν είναι απλή. Από τη μια δεν θα έπρεπε η ΝΔ να δείξει δισταγμό, άλλωστε δεν έχει κανέναν λόγο, λένε οι συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη. Από την άλλη, η ιδιαιτερότητα που υπάρχει με τη στοχοποίηση του Αδωνη Γεωργιάδη έπρεπε να προσεχθεί, ώστε να μη δοθούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ήθελε να συμμετέχει ως μέλος στην αρμόδια επιτροπή για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις, αλλά και για να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του πεπραγμένα της διετίας. Εάν εκείνος μετείχε, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Μάκης Βορίδης, που τον διαδέχτηκε. Και εκεί θα δινόταν λάθος μήνυμα. Ετσι, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μη συμμετάσχουν οι δύο πρώην υπουργοί, ούτε ο Μάριος Σαλμάς, που ήταν αναπληρωτής υπουργός στην ελεγχθείσα περίοδο. Δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που ερμηνεύουν την απόφαση αυτή και ως ένα μήνυμα προς τον Αδωνη Γεωργιάδη, σε περίπτωση που ήθελε να γίνει πρωταγωνιστής στην υπόθεση και να σηκώσει στις πλάτες του ένα μεγάλο βάρος που ενδεχομένως να μην άντεχε έως το τέλος.

Καμία ανοχή στις εσωτερικές έριδες

Στα εσωκομματικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος σε όσους τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος. Και το μήνυμα είναι διπλό. Αφορά και εκείνους που βάλλουν κατά συναδέλφων τους, όπως η κυρία Παπακώστα, αλλά και όσους πιστεύουν ότι τους ανήκουν δικαιωματικά θέσεις και οφίτσια. Αυτός είναι και ο λόγος της αξιοποίησης του Ιάσονα Φωτήλα, βουλευτή προερχόμενου από το Ποτάμι, που, αν και δεν έκλεισε τρεις μήνες στη ΝΔ, τοποθετήθηκε αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας. Από την Πειραιώς ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει επετηρίδα, όλοι αξιοποιούνται και προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια», δίνοντας, έτσι, τέλος στις σχετικές συζητήσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η γκρίνια σταμάτησε, ωστόσο τα μηνύματα είναι ηχηρά και στο στρατηγείο της ΝΔ δεν αρνούνται ότι, από εδώ και πέρα, δεν θα γίνονται ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές, από όπου κι αν προέρχονται, εφόσον τραυματίζουν την ενωτική εικόνα της παράταξης.

Η ανοχή του Κυρ. Μητσοτάκη εξαντλήθηκε, λένε όσοι γνωρίζουν καλά όσα συζητούνται στην οδό Πειραιώς και επισημαίνουν ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός στη διαφορετική άποψη και τη σύνθεση, αλλά όχι σε προσωπικές στρατηγικές και εσωτερικές επιθέσεις. Η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη και ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να επιβάλει εκείνος την ατζέντα της πολιτικής, η οποία θα είναι προσηλωμένη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες. Για να το πετύχει αυτό, θέλει να έχει καθαρό πεδίο και έναν δυνατό κομματικό μηχανισμό, που θα μπορεί να επικοινωνήσει το πρόγραμμα της ΝΔ.

«Αξίζουμε» ένα καλύτερο μέλλον

Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν αρκετές πρωτοβουλίες, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα και οι πολίτες της αξίζουν, ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της και, κυρίως, ότι δεν γίνεται να βουλιάζει στη μιζέρια.
Η λέξη «αξίζουμε» θα είναι το νέο σύνθημα της ΝΔ, για να τονώσει το αίσθημα ελπίδας, ενώ παράλληλα θα δοθεί μεγάλη έμφαση στο πώς μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι, που καθηλώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το στοίχημα είναι να περάσει η άποψη ότι το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι να ζουν οικογένειες με 500 ευρώ ή να λειτουργούν επιχειρήσεις με πάνω από 70% απώλειες σε φόρους και εισφορές.

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *