Επιθετική νομισματική πολιτική προμηνύει αξιωματούχος της Fed

Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, σκιαγράφησε σήμερα σε συνέντευξή του μια αρκετά επιθετική πορεία αυξήσεων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, με μειώσεις στον ισολογισμό της για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο τόνισε πως αυτή η πρόβλεψη δεν αποδίδεται σε απογείωση της οικονομίας.

Αντίθετα, ο τραπεζίτης βλέπει την ανάπτυξη να συνεχίζει προς περίπου 2% και όχι προς το 3% ή και περισσότερο, που έχουν προβλέψει ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οικονομικοί του σύμβουλοι.

«Δύο πράγματα οδηγούν το ΑΕΠ: η ανάπτυξη στο εργατικό δυναμικό και η ανάπτυξη στην παραγωγικότητα», τόνισε μιλώντας στο CNBC. «Το πρόβλημα είναι πως η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού είναι πολύ αργή. Και η δική μου κρίση και η κρίση των οικονομολόγων μας στη Fed του Ντάλας είναι πως θα συνεχίσει να είναι υποτονική τα επόμενα 10 χρόνια, γιατί ο πληθυσμός γερνά και επομένως η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού επιβραδύνεται», εξήγησε.

Και πάλι, ο Kaplan υπογράμμισε πως προβλέπει άλλες δύο αυξήσεις στα αμερικανικά επιτόκια το 2017, καθώς και την αρχή της διαδικασίας περιορισμού του χαρτοφυλακίου ομολόγων της Fed, το οποίο αγγίζει τα 4,5 τρισ. δολάρια και ο μεγαλύτερος όγκος του οποίου έχει συσσωρευτεί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Νομίζω πως η αφαίρεση της διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σταδιακά και υπομονετικά», πρόσθεσε.

Ο τραπεζίτης υπογράμμισε πως ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να είναι «σημαντικά μικρότερος» απ’ ό,τι είναι σήμερα, ωστόσο παραδέχθηκε πως πιθανότατα θα παραμείνει άνω των δύο τρισ. δολαρίων. «Δεν θέλω να πω συγκεκριμένο νούμερο. Αν κάποιος πει για περίπου δύο τρισ., αυτό εμένα μου φαίνεται πάνω-κάτω σωστό», σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο Kaplan είναι λιγότερο ενθουσιασμένος σχετικά με τις προοπτικές για σημαντικά ισχυρότερη ανάπτυξη από εδώ και πέρα. Ο Τραμπ έχει περιγράψει μια υποτίθεται φιλική στην ανάπτυξη ατζέντα που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, πιο περιορισμένα ρυθμιστικά εμπόδια για τις εταιρίες και περισσότερες δαπάνες σε υποδομή -μέτρα που θεωρεί πως μπορούν να εξαλείψουν τις ταλαιπωρίες που υφίσταται η οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παρότι ο Kaplan ανέφερε πως κάποιες από αυτές τις ιδέες θα ήταν θετικές για την οικονομία, προειδοποίησε πως οι περιορισμοί στη μετανάστευση θα ήταν αρνητικοί, όπως παρομοίως και οι περικοπές φόρων που θα χρηματοδοτούνταν από τη διόγκωση του ελλείμματος προϋπολογισμού.

«Αν πρόκειται για φορολογική μεταρρύθμιση, πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει. Αν είναι μείωση φόρων που χρηματοδοτείται από την αύξηση του ελλείμματος, ανησυχία μου είναι πως αυτό μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη τόνωση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, αλλά όχι μια βιώσιμη ανάπτυξη στο ΑΕΠ», διευκρίνισε και κατέληξε: «Μελλοντικά θα έχουμε την ίδια ανάπτυξη που έχουμε τώρα, με τη διαφορά ότι θα έχουμε περισσότερη μόχλευση, θα έχουμε υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ και πιστεύω ότι αυτό θα είναι αρνητικό για την οικονομική ανάπτυξη».

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *