Επιχείρηση «αφοπλισμού» της ΝΔ

Η διαχείριση της διαφαινόμενης συμφωνίας, με ισόποσα θετικά και αρνητικά μέτρα, μπορεί να είναι το βασικό θέμα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, η ολομέτωπη αντεπίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα άλλο θέμα, που το προσεχές διάστημα θα ανεβάσει κατακόρυφα, εκ νέου, το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το επικείμενο σκληρό πρέσινγκ, στον δημόσιο διάλογο προς τη ΝΔ, εκτός των άλλων, αναμένεται πως θα λειτουργήσει και συσπειρωτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αναζωπυρώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Ηρώδου Αττικού κάνουν λόγο για έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ, που, κατά πολλούς, ξεπερνούν σε ένταση τις σαφείς αποστάσεις Μεϊμαράκη και Παπακώστα από τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, κομματικοί παράγοντες της Κουμουνδούρου σημειώνουν πως με την ευθεία απειλή Μητσοτάκη για... διαγραφές (όποιος δεν ακολουθήσει θα μείνει πίσω), η οποία μεταδόθηκε και από την τηλεόραση, σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος, επί της ουσίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε το μείζον εσωκομματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει από την κατάρρευση του αφηγήματός του με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, διαπιστώνουν πλήρες αδιέξοδο στη γαλάζια στρατηγική. Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν πως στη ΝΔ «είχαν ποντάρει τα πάντα στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Εφτασαν μέχρι και στο Βερολίνο για να ζητήσουν εκλογές». Στο ίδιο αδιέξοδο απέδωσε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τη σιγή ασυρμάτου που έχει σημάνει την τελευταία εβδομάδα η ΝΔ αναφορικά με την αξιολόγηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «ανεύθυνη αλλά και οικονομικά και κοινωνικά καταστροφική» απαίτηση της ηγεσίας να κλείσει χωρίς καμιά προϋπόθεση η αξιολόγηση. Αφενός γιατί δεν είχε επιτευχθεί συνολική συμφωνία και το αποτέλεσμα θα ήταν μια πρόσκαιρη σταθερότητα διάρκειας... τριμήνου. Αφετέρου γιατί η ηγεσία της ΝΔ τόσο καιρό, όπως τονίζουν, καλούσε την κυβέρνηση να υπογράψει μια συμφωνία πολύ χειρότερη από αυτήν που τελικά φαίνεται να επιτυγχάνεται, δεδομένου ότι, εκτός από τα αρνητικά μέτρα, ύψους 2%, θα ψηφιστούν και τα ισόποσα θετικά αντισταθμιστικά μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων, αλλά και κοινωνικών ενισχύσεων.

Ενα πρώτο δείγμα των προθέσεων του Μαξίμου για τη στρατηγική αντεπίθεση έδωσε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος σκωπτικά κάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εκλογές, επισημαίνοντας ωστόσο πως «προβλέπω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επαναφέρει το αίτημά του για εκλογές».

Με τον τρόπο αυτό η Ηρώδου Αττικού επιχειρεί να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση, άρρηκτα συνδεδεμένη και με τις εσωτερικές ισορροπίες της. Και τούτο, διότι, εάν επαναβεβαιώσει το αίτημα για εκλογές, ελλοχεύει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της ΝΔ που έχουν επικρίνει τη στρατηγική της ηγεσίας για εκλογές αλλά και την απομάκρυνση από το παραδοσιακό ιδεολογικό πρόσημο της παράταξης προς ένα πιο νεοφιλελεύθερο, γεγονός που εξάλλου αποτελεί και το βασικό πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης των γαλάζιων στρατοπέδων. Αντίθετα, στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης δεν σηκώσει το γάντι, το Μέγαρο Μαξίμου θα μπορεί να εμφανιστεί δικαιωμένο, επικαλούμενο την «ένοχη σιωπή» του προέδρου της ΝΔ.

Πέραν αυτών, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να ναρκοθετήσουν το μονοπάτι της ΝΔ μέχρι τη στιγμή της ψήφισης του συνολικού πακέτου της συμφωνίας, εκμεταλλευόμενοι τις φωνές που ήδη έχουν ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης των θετικών μέτρων αυτής. Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου «υπενθυμίζει» τη στάση που τήρησε η ΝΔ στην ψηφοφορία για την εφάπαξ 13η σύνταξη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διερωτάται εάν «ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ».

Από την εφημερίδα "Επένδυση"

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *