Η εσωστρέφεια προ των πυλών – και των συνεδρίων…

Τη μεγαλύτερη κρίση από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, διέρχεται τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ. H απόφαση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη σε πλήρη συνεννόηση με τον γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη να θέσουν  στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ τα ζητήματα των συμμαχιών με το Ποτάμι και την «Ωρα Αποφάσεων», αλλά και να βάλουν μετ’ επιτάσεως το θέμα της σύνθεσης του επικείμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ήταν η αφορμή για τη σύγκρουση. Και λέμε αφορμή, διότι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι εδώ και καιρό οι διάφορες ομάδες παίρνουν θέση μάχης εν όψει του συνεδρίου. Επιπλέον, όλοι αναμένουν (και) τις αποφάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος τηρεί στάση αναμονής, χωρίς, όμως, να κρύβει στους συνομιλητές του την απογοήτευσή του μετά και τα τελευταία γεγονότα. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βενιζέλος, θέλοντας να καταδείξει την απόστασή του από τα κομματικά δρώμενα, αποφάσισε να μην παραβρεθεί στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ χαρακτηριστικό του αυτόνομου τρόπου με τον οποίον λειτουργεί είναι ότι για τα ζητήματα της επικαιρότητας που ανακύπτουν βγάζει ο ίδιος ανακοινώσεις.

Η κυρία Γεννηματά, λοιπόν, σήκωσε το γάντι και, με μία κίνηση, καθαίρεσε τον γραμματέα και τα όργανα του κόμματος. Μέσω της εξαγγελίας έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να ελέγξει το κόμμα, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι δεν έχει την πλειοψηφία στα όργανα, καθώς η καταργηθείσα Κεντρική Επιτροπή είχε προκύψει πριν εκείνη να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος. Βεβαίως, συνεργάτες της τονίζουν ότι «είναι αδιανόητο να βρίσκεται ο γραμματέας του κόμματος απέναντι στην πρόεδρο», με τον κ. Ξεκαλάκη να απαντά δημοσίως: «Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και όχι της Φώφης».

Οι δηλώσεις και οι δηλητηριώδεις διαρροές, κυρίως από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, δείχνουν ότι οδεύουμε σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Επί της ουσίας, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιδίωξε να απαξιώσει τις κινήσεις των διαφωνούντων σημειώνοντας ότι, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, «τα παιδία παίζει». Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι τα θέματα του ανοιχτού συνεδρίου αλλά και των συμμαχιών έθεσαν, ακόμα, ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, πρόσωπο που κρατά ανοιχτούς διαύλους με όλο τον ενδιάμεσο χώρο, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Παύλος Γερουλάνος κ.ά. Μετά και τα πρόσφατα γεγονότα, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και ο κ. Ξεκαλάκης κράτησαν σχετικά χαμηλούς τόνους και κάλεσαν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μη φτάσει τα πράγματα στα άκρα.

Σε πρώτη φάση, η μάχη θα δοθεί στη σύνθεση αλλά και τους συσχετισμούς που θα προκύψουν από το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των συνέδρων θα είναι διορισμένο, είναι προφανές ότι αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της κυρίας Γεννηματά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη σε συνεννόηση με τις άλλες συνιστώσες προσανατολίζεται στη συγκρότηση ενός 50μελούς συμβουλίου, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα συμφωνίας και όχι μετά από ψηφοφορία.

Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα επακολουθήσει, καθώς εκεί θα γίνει κανονική εκλογή συνέδρων. Η πλευρά της κυρίας Γεννηματά έχει μαζί της ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών και έμπειρων στελεχών του κόμματος, όπως ο Κώστας Λαλιώτης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Τόνια Αντωνίου, ο Μανώλης Οθωνας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας κ.ά. Στον αντίποδα, δεν είναι εύκολο να φανεί τι συμμαχίες μπορεί να συγκροτήσει το άλλο μπλοκ, παρότι φαίνεται ότι έχει μεγάλη απήχηση κυρίως στις νεότερες ηλικίες. Σε μεγάλο βαθμό, η επιρροή θα εξαρτηθεί και από τις διαθέσεις του κ. Βενιζέλου, παρότι, όπως προαναφέραμε, δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση εμπλοκής στα εσωκομματικά.

Δεν εμπλέκεται ο κ. Σημίτης

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να ενεργοποιήσει και τον κ. Σημίτη, μετά και τη συνάντηση που είχε η μαζί του η κυρία Γεννηματά την Τετάρτη το πρωί. Μάλιστα, φέρεται να αποδέχτηκε την πρόσκληση που του έκανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να παραβρεθεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος του Ιουνίου. Βεβαίως, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργό τόνισαν με νόημα ότι η συνάντηση ήταν καθορισμένη πριν από τις εκλογές, θέλοντας να καταδείξουν ότι δεν ανακατεύεται στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Από την άλλη, είναι γνωστό ότι ο κ. Σημίτης εδώ και πολύ καιρό έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της ολοκλήρωσης του ιστορικού κύκλου του ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας ενός μεγάλου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Στ. Θεοδωράκης: Η Γεννηματά αρέσκεται στα παρασκηνιακά παζάρια

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έδωσαν πάτημα στον επικεφαλής του Ποταμιού να σχολιάσει (ρ/σ 9,84) ότι «η κυρία Γεννηματά μπορεί να αρέσκεται στα παρασκηνιακά παζάρια, στις συζητήσεις, στις προτάσεις εξαγοράς στους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Εμείς δεν είμαστε αυτής της σχολής». Ο κ. Θεοδωράκης είναι σε συνεχή επικοινωνία με την «Ωρα Αποφάσεων», περιμένοντας και τις ανακοινώσεις που θα κάνουν οι τρεις πρώην υπουργοί αύριο στην πρώτη τους συνεδρίαση. Εκεί οι «3» θα περιγράψουν τις σχέσεις τους με το Ποτάμι και πώς αντιμετωπίζουν τα άλλα κόμματα, ενώ θα ανακοινώσουν και ένα 100μελές πανελλαδικό συντονιστικό όργανο.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *