Η μετοχή επιτέλους στα ύψη για τη Γιουνάιτεντ

Πριν από μερικά χρόνια, ο Μουρίνιο προπονούσε την Τσέλσι και η Λίβερπουλ κάλπαζε προς τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ: είχε πετύχει μια μεγάλη νίκη κόντρα στην Ντόρτμουντ. Είχαν ρωτήσει τον Πορτογάλο αν θα ήθελε η ομάδα του να είναι στη θέση της Λίβερπουλ κι αυτός απάντησε πως προτιμάει να διεκδικεί το πρωτάθλημα Αγγλίας παρά το Γιουρόπα Λιγκ.

Πριν από λίγες ημέρες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με προπονητή τον Μουρίνιο κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ - ο Πορτογάλος δήλωσε πως αυτό το τρόπαιο είναι ένα από τα σημαντικότερα που έχει κατακτήσει ποτέ του και ο ίδιος και η ομάδα! Κάποιοι γέλασαν, αυτοί όμως που συμφώνησαν μαζί του είναι οι κάτοχοι των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που καιρό τώρα έκλαιγαν τα χρήματά τους! Μετά τη νίκη των «Κόκκινων Διάβολων» επί του Αγιαξ στον τελικό της Στοκχόλμης, η τιμή των εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιτέλους ανέβηκε: ο βασικός λόγος είναι η επιστροφή της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα συνολικά έσοδα της Γιουνάιτεντ από την UEFA για την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ ήταν σχετικά μικρά: υπολογίζονται σε περίπου 25 εκατ ευρώ. Η επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, είναι τεράστια ανάσα. Υπολογίζεται ότι του χρόνου, αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απλώς προκριθεί από τη φάση των ομίλων, θα καρπωθεί ένα ποσό κοντά στα 50 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, θα διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τα νέα συμβόλαια με τους χορηγούς, αφού το Τσάμπιονς Λιγκ προσφέρει καλύτερη εμπορική προβολή. Γι’ αυτόν κυρίως τον λόγο, η τιμή της μετοχής της ομάδας, η οποία είχε επηρεαστεί αρνητικά από τις άσχημες αγωνιστικά εμφανίσεις και τις σπατάλες για μεταγραφές, από την ημέρα της νίκης κόντρα στον Αγιαξ, έχει ανέβει κατά 8,5%, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέφυγε ένα τεράστιο πλήγμα, που θα μείωνε σημαντικά τα ετήσια έσοδά της. Αν δεν κατάφερνε να προκριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα ενεργοποιούνταν ο όρος που έχει στο συμβόλαιό της με την Adidas, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στη γερμανική αθλητική εταιρεία να μειώσει κατά 30% τα χρήματα που δίνει κάθε χρόνο στον σύλλογο, όταν αυτός αποτύχει να βγει δύο συνεχόμενες σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Παραδόξως, ο Μουρίνιο δεν υπέρβαλε καθόλου: το Γιουρόπα Λιγκ υπήρξε για τους «Διάβολους» σημαντικότατο.

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *