Ιfo: Πλήγμα για τη Γερμανία ένα σκληρό Brexit

Ένα σκληρό Brexit θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο αρκετές θέσεις εργασίας στη Γερμανία, προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ifo, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφύγουν τις περιττές ζημιές» τονίζει μεταξύ άλλων το γερμανικό ινστιτούτο, το οποίο επισημαίνει ότι μία «τιμωρητική» συμφωνία θα έχει επιπτώσεις και στη Γερμανία.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, οι βρετανικές εισαγωγές είναι πολύ σημαντικές για τη γερμανική οικονομία, συμβάλλοντας σημαντικά στο θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Εξίσου σημαντική είναι και η δραστηριότητα των βρετανικών επιχειρήσεων στο γερμανικό έδαφος. «Ένα σκληρό Brexit θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της παρουσίας τους» σπεύδει να προσθέσει το Ifo

Ως ένα ακόμη πλήγμα -ως απόρροια του Brexit- θεωρείται και η αύξηση των εισφορών της Γερμανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., καθώς το «κενό» του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αναπληρωθεί από τις υπόλοιπες 27 χώρες.

«Το Brexit θα μπορούσε να καταστήσει τη Γερμανία ως το κυριότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, αλλά το τίμημα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι αρκετά υψηλό» καταλήγει.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *