Κάν’ το όπως ο… Μακρόν

Το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν είναι για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο δρόμος για τη νίκη κατά των δυνάμεων του λαϊκισμού. Είναι ταυτόχρονα και μήνυμα για την στήριξη από τους ευρωπαϊκούς λαούς των πολιτικών εκείνων δυνάμεων που κινούνται στον δρόμο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι στην οδό Πειραιώς το συμπέρασμα των αναλύσεων από τη νίκη του Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Η μάχη αυτή, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι δύσκολη και οι εκλογικές διαδικασίες που έχουν γίνει σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Ισπανία δείχνουν ότι η τακτική που ακολουθούν οι οπαδοί του αρνητισμού και της μιζέριας έχουν καταφέρει να διχάσουν τους πολίτες. Τα αποτελέσματα της νίκης των σοβαρών πολιτικών είναι οριακά και, παρά την ικανοποίηση που υπάρχει, οι πληγές είναι μεγάλες. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση, αλλά υπάρχει και αιτία. Στην περίπτωση της Ευρώπης η αιτία είναι ορατή από όλους, αλλά, κυρίως, από εκείνους που την εκμεταλλεύονται: Η απουσία του κοινωνικού προσώπου της Ευρώπης, αυτού που υπερίσχυσε τις προηγούμενες δεκαετίες και δημιούργησε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η ευημερία, η ανάπτυξη, η παραγωγή και ο πλούτος που έφερε η ενοποιημένη Ευρώπη έχουν δώσει τη θέση τους στην απαισιοδοξία και τον ευρωσκεπτικισμό.

Ο Εμ. Μακρόν, σημειώνουν στη ΝΔ, χωρίς καν να έχει ένα κόμμα να τον στηρίζει, έκανε μια προεκλογική εκστρατεία αποφεύγοντας τις υποσχέσεις και τα εύκολα λόγια, αλλά μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας και απέφυγε την καταστροφολογία, μιλώντας, αντίθετα, με αισιοδοξία. Εδωσε μεγάλη βάση στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα διακυβέρνηση στη Γαλλία, μακριά από τις αγκυλώσεις της «Δεξιάς» και της «Αριστεράς» που εξέφρασαν οι μεγάλοι ηττημένοι των προεδρικών εκλογών. Και, βέβαια, μίλησε για μεταρρυθμίσεις, για ανάπτυξη που έρχεται με επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το αισιόδοξο μήνυμά του για τη «Γαλλία που κερδίζει» ήχησε ευχάριστα στα αυτιά των Γάλλων, που πέρασαν από την εποχή του Σαρκοζί στον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ πιστεύοντας ακριβώς ότι η Γαλλία θα πάρει τη θέση που της αξίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκει την συνταγή Μακρόν, αλλά και των άλλων φιλοευρωπαίων ηγετών που κέρδισαν εκλογές στη χώρα τους, όχι μόνο ελκυστική, αλλά απαραίτητη και αναγκαία. Οι δυνάμεις του λαϊκισμού άρχισαν να υποχωρούν, όμως η Ευρώπη χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Χρειάζεται περισσότερη συνοχή, ευαισθησία και μεταρρυθμίσεις. Πολύ περισσότερο χρειάζεται σήμερα μια ισχυρή πολιτική ασφάλειας και μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει αμφιβολία ότι στην Ελλάδα υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές δυνάμεις με αυθεντικά χαρακτηριστικά καθαρού λαϊκισμού και εύκολες υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Γι’ αυτό και εκτιμά ότι η δική του πολιτική παρουσία θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας με ένα σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα φέρει δουλειές και θα μειώσει σταδιακά την υψηλή φορολογία. Ωστόσο, η δουλειά αυτή δεν είναι εύκολη και γι’ αυτό ο ίδιος παρακολουθεί συστηματικά όσα έγιναν στις χώρες που είχαν πρόσφατα εκλογές. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι δόθηκαν ρεαλιστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα και, κυρίως, ότι δόθηκε μεγάλη μάχη κατά του διχασμού και όσων τον στήριξαν.

«Το σημαντικό είναι ότι αρχίζει να υψώνεται ξανά στην Ευρώπη ένα ισχυρό πολιτικό ανάχωμα απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του αταβιστικού εθνικισμού. Δυνάμεις που θέλουν μια πιο ισχυρή και καλύτερη Ευρώπη. Δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι. Και το ίδιο να συμβεί σύντομα και στην πατρίδα μας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Καζάκου για τις επιπτώσεις της επιστροφής στη δραχμή.

Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών ακόμη επιμένει... ευρωπαϊκά, ο διχαστικός λόγος και τα ψεύδη για την «περήφανη πορεία» της χώρας μακριά από τους δυνάστες της, εάν επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, έχει κερδίσει αρκετά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Γιατί; Διότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο παλιό κομματικό σύστημα και εκεί ακριβώς βασίζεται η ρητορική του λαϊκισμού.

Η σωτηρία της Ελλάδας περνά από την Ευρώπη

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι ο σωστός δρόμος είναι αυτός που ακολούθησε ο Μακρόν και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες που κατάφεραν να επαναφέρουν ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η συνεργασία των πολιτικών της «νέας γενιάς» στην Ευρώπη έχει και ένα άλλο, επίσης δύσκολο έργο: Να δώσει τη μάχη για «περισσότερη Ευρώπη» με εμφανές κοινωνικό πρόσημο και ευδιάκριτη αναπτυξιακή πολιτική, που θα φέρνει δουλειές και ασφάλεια. Γι’ αυτό και η κριτική στην Ευρώπη που χάνει τον προσανατολισμό της είναι πιο έντονη όσο περνά ο καιρός, ιδιαίτερα όταν γίνεται αντιληπτό ότι τα ηχηρά μηνύματα έχουν φτάσει και στο Βερολίνο. Πρώτα, όμως, θα πρέπει ο Κυρ. Μητσοτάκης να πείσει έναν λαό που υποφέρει επτά χρόνια από τα μνημόνια ότι η σωτηρία του περνά μέσα από την Ευρώπη και η λύση θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό και από τη δική του θέληση να προσπεράσει τις ψεύτικες υποσχέσεις.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *