Κίνα: Επιβραδύνεται ο τομέας των υπηρεσιών

Ο τομέας υπηρεσιών της κινεζικής οικονομίας συνέχισε να επιβραδύνεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Markit με χορηγία της Caixin Media.

Ο δείκτης PMI της Caixin υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 11 μηνών και συγκεκριμένα στις 51,5 μονάδες από 52,2 τον Μάρτιο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας και αντίστροφα).

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών ακολουθεί την αντίστοιχη επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης, καθώς ο δείκτης PMI του τομέα αυτού υποχώρησε στις 50,3 μονάδες από 51,2 τον Μάρτιο.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής -που αφορά στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών- μειώθηκε στις 51,2 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών, από 52,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι δείκτες Caixin, που καλύπτουν τις μικρές και αναδυόμενες επιχειρήσεις της χώρας, συνάδουν με τους επίσημους δείκτες PMI για τον τομέα υπηρεσιών, που ανακοινώνονται από την εθνική στατιστική υπηρεσία (NBS) και παρακολουθούν τις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.

Ο σχετικός δείκτης της NBC μειώθηκε τον Απρίλιο στις 54 μονάδες από 55,1 τον Μάρτιο.

Ο τομέας των υπηρεσιών παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην κινεζική οικονομία, δημιουργώντας σχεδόν τις μισές θέσεις απασχόλησης.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, στον τομέα των υπηρεσιών αντιστοιχούσε το 56,5% της κινεζικής οικονομίας.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *