«Λευκή επιταγή» για το πιο σκληρό Brexit

Για εκείνους που πιστεύουν ότι το Brexit ήταν ένα τεράστιο λάθος που μπορεί να αναιρεθεί, η απόφαση-έκπληξη της Τερέζα Μέι να οδηγήσει τη Βρετανία σε πρόωρες εκλογές φάνηκε αρχικά σαν μια τεράστια ευκαιρία. Οι εκλογές της 8ης Ιουνίου θα είναι μια άτυπη επανάληψη του δημοψηφίσματος για το Brexit, σκέφτηκαν αρχικά οι Remainers αλλά και οι Bregretters, δηλαδή εκείνοι που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά πλέον το έχουν μετανιώσει. Οι πρώτες αναλύσεις, ωστόσο, αποτελούν μια απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα για όσους ήλπιζαν σε μια ακύρωση του «διαζυγίου». Το ερώτημα στο οποίο καλούνται έμμεσα να απαντήσουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι δεν είναι το εάν θέλουν το Brexit, αλλά το τι Brexit θέλουν. Και εάν κρίνει κανείς από το προβάδισμα των 20 ποσοστιαίων μονάδων που απολαμβάνει η Μέι στις δημοσκοπήσεις, οι κάλπες αναμένεται να βγάλουν το πιο σκληρό Brexit. 

Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας ελπίζει σε ένα soft Brexit, η ίδια η οικονομία δίνει στη Μέι ισχυρή εντολή για το hard Brexit. Ως γνωστόν, πάγια θέση της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι το «no deal is better than a bad deal». Πρακτικά, η Μέι προτιμά να βγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς μια ειδική εμπορική συμφωνία που να διασφαλίζει στις βρετανικές επιχειρήσεις πρόσβαση στην ενιαία αγορά (πρόκειται για το λεγόμενο hard Brexit, σενάριο στο οποίο οι εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα υπόκεινται πλέον στους στάνταρ κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), παρά να αποδεχθεί μια κακή συμφωνία που θα της στερεί τη δυνατότητα να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα της. Με τη βοήθεια της βρετανικής οικονομίας, η οποία θριαμβεύει κόντρα σε όλες τις προβλέψεις για το αντίθετο, η Μέι αναμένεται να κατατροπώσει τους πολιτικούς αντιπάλους της, λαμβάνοντας λευκή επιταγή για τις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Προκηρύσσοντας τις γενικές εκλογές τώρα, η Μέι δεν απαντά απλά στα γεγονότα, αλλά τα δημιουργεί. Σε αυτή την περίπτωση, στέλνει ένα τσουνάμι που θα πνίξει τις ελπίδες των Remainers στις 8 Ιουνίου», γράφει η «Telegraph».

Για τους πολιτικούς παρατηρητές, άλλωστε, η απόφαση της Μέι να προκηρύξει τις εκλογές τώρα δεν ήταν το πολιτικό ρίσκο για το οποίο πολλοί μίλησαν, αλλά μια καλά υπολογισμένη κίνηση που στόχο έχει να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που της δίνει η οικονομία. Πραγματικά, η βρετανική οικονομία εκπλήσσει θετικά, με την ανεργία να κινείται κάτω από το 5%, στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον και με τους οικονομολόγους να μην προλαβαίνουν να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη. Κόντρα στις προειδοποιήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για την ανάπτυξη το Brexit, η βρετανική οικονομία καταφέρνει να πείσει ακόμα και τον πιο σκληρό επικριτή της, τους οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το Ταμείο προβλέπει τώρα ανάπτυξη 2% για φέτος, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με τις προ εξαμήνου εκτιμήσεις του, ενώ και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι η Τερέζα Μέι βιάστηκε να πραγματοποιήσει τις εκλογές προτού οι πραγματικές οικονομικές επιπτώσεις του Brexit αρχίσουν να φαίνονται στην τσέπη των Βρετανών ψηφοφόρων. Η Βρετανία, άλλωστε, βρίσκεται σε αυτό που η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ονομάσει «sweet spot», δηλαδή στο προνομιακό σημείο όπου οι εξαγωγές της ωφελούνται μεν από την πτώση της στερλίνας που έφερε το Brexit, αλλά δεν υπόκεινται ακόμα στον αποκλεισμό από την ενιαία αγορά που συνεπάγεται το Brexit.
«Από οικονομική άποψη, είναι σίγουρα το πιο λογικό για την κυβέρνηση των Συντηρητικών να προχωρήσει στις εκλογές το συντομότερο δυνατό. Η κυβέρνηση ασφαλώς δεν αγνοεί το γεγονός ότι η ζωή θα γίνει οικονομικά δυσκολότερη για τους ψηφοφόρους κατά τους επόμενους μήνες», εξηγεί ο Χάουαρντ Αρτσερ, οικονομολόγος της HIS Markit.

ΕΞΑΝΕΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΩΝ REMAINERS

Ισχυρή εντολή δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η βρετανική οικονομία θα αρχίσει το επόμενο διάστημα να νιώθει τις επιπτώσεις του Brexit όχι μόνο εξαιτίας του αυξανόμενου πληθωρισμού (σε μια τάση που είναι ήδη εμφανής, λόγω της πτώσης της στερλίνας), αλλά και λόγω της ανατροπής των σχεδίων για επενδύσεις και προσλήψεις.
Εως τότε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Μέι να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τον επόμενο αντίπαλό της, εξασφαλίζοντας την ισχυρή εντολή που ζητά για να διαπραγματευτεί το Brexit. Σύμφωνα με τον Μουχτάμπα Ράχμαν, επικεφαλής της Eurasia Group για την Ευρώπη, μια μεγάλη εκλογική νίκη θα δώσει στην πρωθυπουργό «τη λαϊκή εντολή για ένα hard Brexit», εξανεμίζοντας τις όποιες πιθανότητες των φιλοευρωπαίων πολιτικών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πιέσουν για έναν συμβιβασμό. «Η ανερχόμενη προοπτική του σχηματισμού μιας συμμαχίας υπέρ του soft Brexit αναμένεται να γκρεμιστεί με μία κίνηση στις 8 Ιουνίου», λέει ο Ράχμαν. Μια μεγάλη νίκη της Μέι στις εκλογές του Ιουνίου θα αυξήσει τις πιθανότητες του hard Brexit, συμφωνεί ο Κάλουμ Πίκερινγκ, οικονομολόγος της Berenberg. Και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό για τη βρετανική οικονομία. «Οι αυξανόμενες πιθανότητες ενός πιο σκληρού Brexit ενισχύουν τους κινδύνους για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας για την οικονομία», αναφέρει.

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *