Μέρκελ: Να μην επιβαρύνεται πέραν του δεόντος η Ελλάδα

Πρέπει να φροντίζουμε πάντα ώστε να μην επιβαρύνεται πέραν του δέοντος η Ελλάδα στο προσφυγικό, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη της σε δημοσιογράφους των Passauer Neue Presse και Donaukurier.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το πόσο έχει βοηθήσει το κλείσιμο της βαλκανικής οδού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η κα. Μέρκελ απάντησε:

«Τους τελευταίους μήνες έχω πει πολύ συχνά ότι φυσικά και έχει συμβάλει, παράλληλα όμως ότι πρέπει να φροντίζουμε πάντα ώστε να μην επιβαρύνεται στο τέλος πέραν του δέοντος η Ελλάδα. Διότι τις εβδομάδες που έκλεισαν τα σύνορα κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου και δεν είχε τεθεί ακόμη σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, κατέφθασαν στην Ελλάδα αναλογικά με τον πληθυσμό της πολύ περισσότεροι πρόσφυγες απ' ό,τι έχουν έρθει ποτέ σε εμάς σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ήταν εκείνη που δρομολόγησε μια βιώσιμη λύση. Το απλό κλείσιμο των συνόρων σημαίνει απλώς ότι μεταθέτεις το πρόβλημα από τη μια χώρα στην άλλη».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ερωτώμενη πότε σκοπεύει να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» και να αντιδράσει με πιο σκληρό τρόπο στις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η καγκελάριος απάντησε: «Ο Χέλμουτ Κολ είπε κάποτε πως σημασία έχει τι θα βγει στο τέλος. Αυτό πιστεύω και εγώ. Κατά τα λοιπά, ασφαλώς και λέω τα πράγματα με το όνομά τους, ακόμη κι όταν συνομιλώ με τον πρόεδρο Ερντογάν. Ως καγκελάριος όμως αντιλαμβάνομαι τις σχέσεις μας με την Τουρκία συνολικά, και γεωπολιτικά, καθώς και σε σχέση με τη συμβίωσή μας με τα εκατομμύρια των τουρκικής καταγωγής ανθρώπων εδώ στη Γερμανία».

Η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι παραλληλισμοί με το ναζιστικό παρελθόν. «Οι παραλληλισμοί αυτοί είναι άτοποι και για το λόγο ότι εξωραΐζουν τον τρόμο του εθνικοσοσιαλισμού». Σε ερώτηση εάν αναμένει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, η Αγκ. Μέρκελ απαντά ότι θα πρέπει «να περιμένει κανείς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και όλα τα υπόλοιπα. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ετυμηγορία των ειδικών της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εκφράστηκε με ιδιαίτερη ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές της Άγκυρας για καταγγελία της προσφυγικής συμφωνίας, η καγκελάριος εκτίμησε ότι η συμφωνία αυτή είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και πως έχει συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση της κατάστασης που υπήρχε πριν από έναν χρόνο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *