Μακρόν – Λεπέν στον επόμενο γύρο

Προβάδισμα στον κεντρώο Εμμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έναντι των δυο βασικών ανταγωνιστών τους δίνουν τα επίσημα exit polls για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το France 24 και η Ipsos, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 23,7% και ακολουθεί η Μαρίν Λεπέν με 21,7%. Τρίτος έρχεται ο Φιγιόν ενώ ακολουθεί ο Μελανσόν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IfopOpinion για το Paris Match, ο Μακρόν λαμβάνει 23,8% και η Λεπέν 21,6% με τον Φιγιον στο 20,3% και τον Μελανσόν στο 19,6%.

 

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία έφθασε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στο 69,42%, έναντι 70,59% το 2012, 73,87% το 2007 και 58,45% το 2002 την ίδια ώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δυο έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα, το τελικό ποσοστό της αποχής στην ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 20%. Η έρευνα του Harris Interactive προβλέπει αποχή στο 21,5%, ενώ έρευνα του Ifop-Fiducial για το Paris Match και το CNews τοποθετούν την αποχή στο 19%. Η αποχή που καταγράφηκε στην αντίστοιχη ψηφοφορία του 2012 ήταν 20,52%.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

Προβάδισμα στην Λεπέν 

Προβάδισμα στην Λεπέν δίνουν τα πρώτα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Bloomberg, τα πρώτα στοιχεία εμφανίζουν ότι η Le Pen κερδίζει τον πρώτο γύρο των εκλογών με 24,26% και ακολουθεί ο Emmanuel Macron με 21,39%.

Γυρίζουμε σελίδα δήλωσε ο Μακρόν 

«Γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα σήμερα στη γαλλική πολιτική ζωή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να προηγείται στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος.

Στήριξη ζήτησε η Λεπέν

«Με ταπεινότητα εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο προεδρικό Μέγαρο έχει γίνει. Έχω μεγάλη ευθύνη για την ενότητα και την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του γαλλικού έθνους. Μιλάμε για πράξη γενναιότητας.

Το σύστημα με όλα τα μέσα προσπάθησε να έχει ρόλο σε αυτή τη μονομαχία. Επιτέλους θα έχουμε τη δική μας φωνή. Το διακύβευμα των εκλογών είναι η παγκοσμιοποίηση. Είτε θα επιλέξετε τη Γαλλία των εθνικών συνόρων, έχετε επιλογή να αλλάξετε τα πάντα. Ώρα να ελευθερώσουμε τους Γάλλους πατριώτες.

Είμαι η υποψήφια του λαού. καλώ τους Γάλλους πατριώτες να βγουν από τα δικά τους καταφύγια, να μας δείξουν το μέλλον, να υπερασπιστούμε το μέλλον της χώρας. Καλώ όλους να ενωθούν, να συνταχθούν μαζί μας. Ζήτω ο γαλλικός λαός, ζήτω η γαλλική Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία.»

Φιγιόν: Υπέρ Μακρόν στο δεύτερο γύρο

Tην ήττα του στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία παραδέχθηκε ο Φρανσουά Φιγιόν και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα τόνισε ότι η Γάλλοι πρέπει να επιλέξουν ό,τι είναι καλύτερο για την πατρίδα και πρόσθεσε ότι η αποχή δεν αποτελεί επιλογή

"Ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα οδηγήσει την χώρα στην αποτυχία", επισήμανε.

Υπέρ Μακρόν και ο Αμόν

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών, Αμόν, ο οποίος σύμφωνα με τα exit polls συγκέντρωσε περί το 6,5% δήλωσε "πως στον δεύτερο γύρο θα υποστηρίξουμε τον Μακρόν".
Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος "οι Ρεπουμπλικανοί" δήλωσε ότι σε "ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν".

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *