Μαξίμου: Η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε

Θετική χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup η κυβέρνηση, σημειώνοντας τις διαφορές σε σχέση με εκείνη της προηγούμενης συνεδρίασης στις 22 Μαΐου.

 

«Το κυριότερο σημείο της σημερινής απόφασης είναι η -για πρώτη φορά- σαφής δέσμευση του Eurogroup ότι θα υποστηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, με τη δημιουργία, μάλιστα, ενός σημαντικού αποθέματος ρευστότητας για να στηριχθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές» αναφέρει η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «έγινε δεκτή η γαλλική πρόταση για ρήτρα ανάπτυξης που αποτελούσε πάγια διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης από το 2015».

 

«Η γαλλική πρόταση ουσιαστικά γεφυρώνει τις διαφορετικές εκτιμήσεις ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών και άρα διασφαλίζει έναντι των αγορών τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού το Eurogroup δεσμεύεται ότι τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, θα μεταβάλλονται ανάλογα με τη μεταβολή των ρυθμών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, αυτό μετατρέπει τους ευρωπαίους εταίρους, σε συμμάχους στο στόχο της ανάπτυξης, αφού όσο περισσότερο μεγεθύνεται η ελληνική οικονομία, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να απομειώσουν το χρέος» τονίζουν από το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας την απόφαση για περίοδο χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. «Αυτό διασφαλίζεται από την υιοθέτηση της ρήτρας ανάπτυξης» υποστηρίζουν.

 

Παράλληλα, από την κυβέρνηση αναφέρουν πως καθορίστηκαν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% από το 2023 και κατά μέσο όρο περίπου στο 2% ως το 2060. «Επομένως, προβλέπεται η σταδιακή μείωση των πλεονασμάτων και κάτω από το 2%. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική δέσμευση, καθώς προσδιορίζει το ύψος της απαιτούμενης απομείωσης χρέους, η οποία πλέον μπορεί να υπολογισθεί από αγορές και θεσμούς. Εξάλλου με αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που θα βρίσκεται σε θετική εξαίρεση από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς με βάση αυτό θα υποχρεούνταν να έχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2,6% στο μακροπρόθεσμο διάστημα και όχι 2% όπως τελικά συμφωνήθηκε» συμπληρώνουν, κάνοντας αναφορά στη δέσμευση για ένα φιλόδοξο πακέτο αναπτυξιακών δράσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια που θα δώσει προοπτική υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα (2018-2022).

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση προσθέτει πως οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν το πάγιο αίτημα για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, συμπληρώνοντας την θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους σε αντίθεση με την εκτίμηση της 22ας Μαΐου, όπου το ΔΝΤ θεωρούσε ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται σε τροχιά βιωσιμότητας.

Καταλήγοντας, οι πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η δόση είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, δίνοντας την δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ. 

 

Πηγή: parapolitika.gr

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *