Μετά τις βρετανικές εκλογές…τι;

To Brexit επανήλθε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας μετά και την πύρρειο νίκη της Τερέζα Μέι στις βρετανικές εκλογές. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη ισχυρή εντολή που επιδίωξε για την προώθηση ενός σκληρού Brexit.

«Κάθε ψήφος υπέρ των Συντηρητικών θα με κάνει πιο ισχυρή κατά την διαπραγμάτευση των όρων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά όταν ανακοίνωσε την απόφαση για πρόωρες εκλογές. Δεδομένων των συνθηκών όμως η πρωθυπουργός κάθε άλλο παρά ισχυρότερη έγινε. Διατηρώντας πλέον λιγότερες έδρες σε σχέση με αυτές που ξεκίνησε η πρωθυπουργός αποδεικνύεται αποδυναμωμένη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών η έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ θεωρείται δύσκολη έως απίθανη ειδικά μέσα σε εννέα μέρες από σήμερα.

Απογοητευμένη μοιάζει ωστόσο και η ΕΕ από την κατάληξη του εκλογικού αποτελέσματος. Μέχρι χθες η Ένωση διατηρούσε ελπίδες πως η κ. Μέι θα αποτελέσει έναν ισχυρό συνομιλιτή που θα έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού. Αντ 'αυτού, βέβαια, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα αντιμετωπίζουν ένα εκπρόσωπο ενός διχασμένου βρετανικού κοινοβουλίου σε μια διχασμένη χώρα. 

Αυτή την άποψη εξέφρασε εν μέρει κι ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Γκίντερ Έρτιγνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι πλέον σίγουρος για την ακριβή ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων συμπληρώνοντας πως Βρετανία ως «ασθενής διαπραγματευόμενος» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «κακή έκβαση».

Κυβέρνηση Συντηρητικών χωρίς αυτοδυναμία

Εφόσον οι Τόρις σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας η κ. Μέι θα πρέπει, αν θέλει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να ολοκληρώσει τα σχέδιά της ,να περνά κάθε νομοθεσία από την βουλή των Κοινοτήτων αποζητώντας την υποστήριξη και των λοιπών κομμάτων.

Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι πολλές από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθούν κι από το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο δεν έχει υπάρξει σύμμαχός της μέχρι σήμερα.

Αν η Μέι εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο

Στην περίπτωση βέβαια που η Μέι αποφασίσει να αποχωρήσει από τον πρωθυπουργικό θώκο, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο αφού οι Συντηρητικοί θα πρέπει να επιλέξουν τον αντικαταστάτη της και να συζητήσουν εκ νέου μαζί του την προσέγγιση της εξόδου από την ΕΕ.

Η παραπάνω συνταγή ωστόσο γεννά ένα μεγάλο ερώτημα: θα συνεχίσουν οι Τόρις να πιέζουν για ένα σκληρό Brexit, που σημαίνει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ η οποία θα είναι εκτός της ενιαίας αγοράς της, της τελωνειακής ένωσης και της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων; Ή θα αναγκαστούν να εξετάσουν ένα ηπιότερο Brexit που θα προϋποθέτει την συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά για να εξασφαλιστεί η στήριξη των αποφάσεων κι από τα λοιπά κόμματα;

Η Νορβηγική λύση ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Μετά την αδύναμη νίκη της Μέι, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως η Νορβηγική λύση για το Brexit θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Νορβηγία έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά μέσω της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, χωρίς όμως να είναι μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζόρτζ Όζμπρορν, «το σκληρό Brexit πετάχτηκε στο κάλαθο των αχρήστων» μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επόμενη μέρα στην Βρετανία αναμένεται να φέρει μια βασιλική μάχη μεταξύ των υποστηρικτών της άποψης του Όσμπορν και τους φανατικούς μιας «σκληροπυρηνικής εξόδου».

Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, όπου θα χρειαστεί χρόνος για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Εάν κανένας ηγέτης των λοιπών κομμάτων δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή των Κοινοτήτων τότε η υπάρχουσα κυβέρνηση των Τόρις θα παραμείνει στην εξουσία.

Ξανά εκλογές

Ακόμα και στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγήσει σε δεύτερη εκλογική μάχη οι Συντηρητικοί δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον Brexit στις 19 Ιουνίου όπως αναμενόταν και θα έπρεπε να περιμένουν τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Και φυσικά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να ζητηθεί μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ένα ακόμα σενάριο θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να πατάει pause στις διαπραγματεύσεις. Αν και δύσκολο, δεν θεωρείται απίθανο, προϋποθέτει όμως μια πολιτική συμφωνία με τα λοιπά 27 κράτη μέλη της ΕΕ το τίμημα της οποία θα μπορούσε να αποδειχτεί ακριβό.

Όποιο σενάριο και να εξετάσει κανείς η επόμενη μέρα παραμένει αβέβαιη, τουλάχιστον για την ώρα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως η Τερέζα Μέι συγκάλεσε αυτές τις εκλογές για να ενισχύσει το διαπραγματευτικό της χαρτί και το μόνο που κατάφερε είναι να το αποδυναμώσει. 

Αντιδράσεις

Μαζί με την αυτοδυναμία του κόμματός της, η Τερέζα Μέι «έχασε και το στοίχημα» των προώρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σχολιάζοντας το διακύβευμα της κάλπης.

Μια αδύναμη κυβέρνηση στη Βρετανία πιθανόν να οδηγήσει και σε κακό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit προειδοποίησε την Παρασκευή ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε μια πρώτη αντίδραση της Κομισιόν στην αποτυχία της Τερέζας Μέι να επιτύχει αυτοδυναμία. 

Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη. Σύμφωνα δε με τη Citigroup, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι πιθανόν να παραιτηθεί αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στις εκλογές.

Η Βρετανία ίσως να χρειαστεί να ζητήσει να καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αφού το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχασε την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, εκτιμά η JPMorgan.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Aston Martin καλεί τους πολιτικούς να δώσουν άμεσα διαβεβαιώσεις στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να επενδύουν απρόσκοπτα, ύστερα από τις πρόωρες εκλογές της Πέμπτης που δεν ανέδειξαν αυτοδύναμο κόμμα στο κοινοβούλιο.You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *