Μια «σπαζοκεφαλιά» με πολλούς παίκτες

Ενας μαραθώνιος διεργασιών ξεκίνησε με την ολοκλήρωση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με κυριότερους σταθμούς την εκλογή αρχηγού από τη βάση τον Οκτώβριο και την πραγματοποίηση ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα τον Δεκέμβριο. Οι διαδικασίες, βεβαίως, μόνο στρωμένες με ροδοπέταλα δεν είναι, καθώς μένει να αποσαφηνιστούν κομβικά ζητήματα, όπως ο χαρακτήρας του νέου κόμματος (ενιαίος ή πολυτασικός φορέας), αλλά και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία. 

Η παρουσία του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, προσώπου καθολικής αποδοχής, δημιουργεί ένα πολύ θετικό κλίμα και αποτελεί σημαντικό εχέγγυο της σοβαρότητας της εκλογικής διαδικασίας. Από την άλλη, πρέπει να αποσαφηνιστεί αν ο κ. Αλιβιζάτος εξαρτά την εμπλοκή του ως υπευθύνου της επιτροπής που θα τρέξει τις διαδικασίες και από τη συμμετοχή του Ποταμιού σε αυτές. Χθες ο κ. Αλιβιζάτος συναντήθηκε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συζήτησαν μια σειρά από ζητήματα και λεπτομέρειες, ενώ το επόμενο διάστημα προτίθεται να συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη, αλλά και με άλλες προσωπικότητες του χώρου.

Η κυρία Γεννηματά με τις κινήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα έχει εμφανώς ενισχύσει τη θέση της. Η ξεκάθαρη τοποθέτησή της στο ζήτημα της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο κ. Τσίπρας για προγραμματική συμπόρευση έβαλε τέλος στους ψιθύρους που υπήρχαν για υπόγεια συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και καθησύχασε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν casus belli το ζήτημα της συνεργασίας μαζί του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη κινείται πλέον σε πολύ υψηλούς τόνους και καθιστά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βασική παίκτρια στην πολιτική σκακιέρα.

Η θέση της για εκλογή αρχηγού από τη βάση πριν από το συνέδριο ουσιαστικά δυσκολεύει τον κ. Θεοδωράκη, δεδομένου ότι η επιλογή αυτή αποτελούσε πάγια δική του πρόταση. Επιπλέον, η επιλογή του κ. Αλιβιζάτου δυσκολεύει την άρνηση της συμμετοχής σε πολλά πρόσωπα. Πρόκειται για στενό προσωπικό φίλο του κ. Σημίτη, για τον κοινό υποψήφιο Ποταμιού - Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού.

Μεγαλώνει η λίστα

Από τις αποφάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη εξαρτώνται οι κινήσεις που θα κάνει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος δέχεται πιέσεις, κυρίως από στελέχη της νεότερης γενιάς, να μπει στην κούρσα. Οσο για τον Ευ. Βενιζέλο, μιλά αποκλειστικά με ιδεολογικούς όρους, αρνούμενος να εμπλακεί στην εσωκομματική... κουζίνα. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται αποκλειστικά στο ζήτημα του προοδευτικού Κέντρου, απορρίπτοντας τις συζητήσεις περί Αριστεράς και συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα.
Εν τω μεταξύ, ο κατάλογος των υποψηφίων αναμένεται να διευρυνθεί και, τουλάχιστον στην αρχική φάση, είναι πιθανό να βρεθούν αρκετοί στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα. Αναφέραμε, καταρχήν, την περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει μεγάλη επιρροή στη βάση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε από την απήχηση της ομιλίας του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είναι πιθανό να μπει στην κούρσα και να επιδιώξει να εκφράσει κυρίως τους πολίτες με αναφορές στην ανανεωτική Αριστερά. Πολλές συμπάθειες έχει και ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης, μια υποψηφιότητα που μπορεί να απευθυνθεί σε πολλά και διαφορετικά ακροατήρια. Βέβαιη θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου Παύλου Γερουλάνου. Κλειστά χαρτιά κρατά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι και αυτό του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.


Η ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ
Φαβορί η Φώφη, στη γωνία ο Σταύρος

Η κυρία Γεννηματά θεωρείται το φαβορί στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα. Εχει μαζί της ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, τους συνδικαλιστές αλλά και τους περισσότερους βουλευτές. Βεβαίως, το σκηνικό μπορεί να ανατραπεί πλήρως στην περίπτωση που το Ποτάμι και η «Ωρα Αποφάσεων» αποφασίσουν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες. Η δημοτικότητα του κ. Θεοδωράκη είναι ανεβασμένη και μια τυχόν δική του υποψηφιότητα μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει τις συζητήσεις με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ζήτημα χρόνου να κλείσει η συνεργασία μεταξύ του Ποταμιού και της «Ωρας Αποφάσεων». Το ερώτημα, συνεπώς, που τίθεται είναι αν η πλευρά αυτή θα δεχτεί υπό συγκεκριμένες προγραμματικές προϋποθέσεις να μπει στις συζητήσεις για τη δημιουργία νέου φορέα και ακολούθως να έχει τον δικό της υποψήφιο για την ηγεσία.

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *