Ξεκινά ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας, με στόχο να καθορίσουν τους όρους του διαζυγίου τους.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματευτές συναντώνται σήμερα με την δέσμευση «να ξεκινήσουν τη δουλειά» για την διαμόρφωση των όρων του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Τον περασμένο μήνα κάναμε μία καλή αρχή, αλλά τώρα μπαίνουμε στην ουσία του θέματος», δήλωσε ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στις συνομιλίες όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Για μας είναι απίστευτα σημαντικό να κάνουμε τώρα πρόοδο», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει το Λονδίνο στις συνομιλίες του περασμένου μήνα κατά τις οποίες συμφωνήθηκε η ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

«Τώρα μπαίνουμε στην καρδιά του θέματος. Πρέπει να εξετάσουμε και να συγκρίνουμε τις θέσεις μας για να καταγράψουμε πρόοδο», δήλωσε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Και οι δύο αρνήθηκαν να κάνουν άλλες δηλώσεις διευκρινίζοντας ότι θα ενημερώσουν τα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη έπειτα από την ολοκλήρωση του γύρου των συνομιλιών.

Από την πλευρά του ο Μπαρνιέ προειδοποιεί ότι «ο χρόνος πιέζει», αν Λονδίνο και Βρυξέλλες θέλουν να καταλήξουν, όπως προβλέπεται, σε μια συμφωνία ως τον Μάρτιο του 2019.

Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τον Οκτώβριο του 2018, ώστε να μπορέσει να επικυρωθεί η τελική συμφωνία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως την άνοιξη του 2019.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *