Οι «γκρίζες» επιπτώσεις της νέας τρομοκρατίας

Η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα και η θέση της στο διεθνές περιβάλλον δεν ορίζονται αποκλειστικώς από τα μεγέθη της οικονομίας της. Οι γεωπολιτικές μεταβολές που συντελούνται με κέντρο τη βίαιη «αναδιάταξη» των πραγμάτων στη Μέση Ανατολή, αλλά και η ανάδειξη νέων, σημαντικών «παικτών» στο διεθνές στερέωμα φέρνουν τη «γεωγραφία» της Ελλάδας στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, από πολλές πλευρές. Παρά τη χρεοκοπία των οικονομικών του κράτους, που έχουν προκαλέσει την επταετή κρίση, η χώρα διατηρεί σε διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους και στρατηγικά κέντρα κάποια αξιόλογα πλεονεκτήματα. Σήμερα, η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της, προσφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στο σύστημα ασφάλειας των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που καλύπτει τη Μεσόγειο και προσελκύει επενδύσεις από Δύση και Ανατολή. Και τελευταίως διανοίγεται η προοπτική της μετατροπής τα χώρας από ενεργειακό «μεταφορέα» σε παραγωγό ενεργείας. Στο όλο σκηνικό των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας σήμερα, σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι στη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή, που ταράζει και τον χρυσοφόρο βυθό της θάλασσας της Ανατολικής Μεσογείου, η χώρα μας με οργανική συμμετοχή στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ είναι η μόνη με σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα στην περιοχή αυτή.

Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα τούτης της συγκυρίας, μια «νέα τρομοκρατία» και ένα «αντάρτικο πόλης» κατασκευάζουν με τη διαρκώς εξελισσόμενη βίαιη δράση τους εικόνες αστάθειας, φόβου και ανασφάλειας σε μια Αθήνα, την οποίαν κάποιοι επιδιώκουν να καταστήσουν και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως μια «επικίνδυνη» πρωτεύουσα ενός αδύναμου κράτους, ανίκανου να την υπερασπισθεί. Κι αυτό συμβαίνει την ώρα που πυκνώνουν οι «παίκτες» στο διεθνές περιβάλλον της Ελλάδας.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας ’80, η υπόθεση των «αναρχικών» που προκαλούσαν επεισόδια ή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις και της συμπεριφοράς της Αστυνομίας απέναντί τους ήταν ένα ζήτημα «εσωτερικής καύσεως» στη δημόσια σκηνή, με στοιχεία που παρέπεμπαν σε «ανώμαλες» καταστάσεις, που παρέλαβε η Μεταπολίτευση από την περίοδο της Χούντας. Στο πλαίσιο αυτό εντασσόταν και η υπόθεση των ενόπλων της «17 Νοέμβρη», που ξεκίνησαν ως «εκδικητές εξολοθρευτές» βασανιστών της ασφάλειας επί δικτατορίας και των «ξένων» που τη βοήθησαν.

Ομως, τα τελευταία χρόνια και πολύ έντονα σήμερα, οξύνονται τα στοιχεία μιας υπόθεσης που αποτελεί πλέον εθνικό πρόβλημα:
Σ’ ένα πρώτο πλάνο, οι «μπαχαλάκηδες» έως ένα «ελαφρύ πεζικό» του λεγόμενου «αντι-εξουσιαστικού» χώρου απασχολούν καθημερινά την Αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Και σε ένα άλλο πλάνο, σκοτεινό, δρουν δυνάμεις μιας ένοπλης «νέας τρομοκρατίας», που ειδικεύεται στα «βαριά» κτυπήματα με «υψηλούς στόχους».
Στο πεδίο της «νέας τρομοκρατίας», που, όπως βεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές, συνεργάζεται κατά τις «ανάγκες» της και με ποινικούς, κρατουμένους στις φυλακές, οι δυνατότητες των κρατικών υπηρεσιών εμφανίζονται κατώτερες των περιστάσεων. Και αυτό εδώ και πολύ καιρό εγείρει πολλά ερωτήματα για υπηρεσιακές και πολιτικές ευθύνες. Διότι είναι γνωστό (και στις υπηρεσίες Πληροφοριών δυτικών χωρών) ότι για το θέμα των σχέσεων μεταξύ ποινικών και «πυρήνων» είναι απολύτως ενημερωμένο το υπουργείο Δικαιοσύνης από την περασμένη δεκαετία έως και σήμερα.
Στο πεδίο των «μπαχαλάκηδων» έχουμε πλέον μια νέα κατάσταση, που έχει λεπτομερώς καταγραφεί από της Υπηρεσίες, αλλά, περιέργως, η δραστική αντιμετώπισή τους, παρότι εύκολη επιχειρησιακά, συναντά και σήμερα την «παραδοσιακή» πολιτική απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να «καθαρίσουν» αυτό το πεδίο.
Ομως, οι «μπαχαλάκηδες» παίζουν σημαντικό ρόλο σ’ αυτή τη επιχείρηση επιβολής κλίματος τρόμου και ανασφάλειας αυτή την περίοδο των σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες συνοδεύονται από νέα οικονομικά και επιχειρηματικά «ανοίγματα» και διακρατικές συμφωνίες. Γιατί, λοιπόν, οι «μπαχαλάκηδες» μπορούν να κινούνται με τόση άνεση στην Αθήνα;

«Κατάρτιση» για οδομαχίες από εισαγόμενους εκπαιδευτές

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν εδώ και μήνες ότι ξένοι Ευρωπαίοι «αναρχικοί», Γερμανοί, Ιταλοί και άλλοι, εκπαιδεύουν τους Ελληνες συντρόφους τους για «οδομαχίες» με συγκεκριμένα μέσα και σχέδια δράσης. Επιπλέον, στρατολογούνται νέα μέλη και στους κόλπους τους εντάσσονται ξένοι από χώρες της Ε.Ε., αλλά και Αραβες, που έχουν βρεθεί στη χώρα μας ερχόμενοι ως πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή (αυτό πιστοποιείται και από συλλήψεις Ιρανών, Πακιστανών, Γάλλων και Αυστριακών μέσα από επεισόδια).
Οι ίδιες υπηρεσίες επισημαίνουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ «μπαχαλάκηδων» και ορισμένων κύκλων «αλληλέγγυων», που αξιοποιούν κάποιες ΜΚΟ και σκορπίζουν «καταλήψεις» στο κέντρο της πόλης. Λέγεται, δε, ότι υπάρχει στην Αθήνα ένας ισχυρός «κουμανταδόρος» εκ Συρίας που ασχολείται δραστήρια με αυτά τα ζητήματα.
Ετσι, σήμερα, «Πυρήνες της Φωτιάς», «Ομάδα Επαναστατικής Αυτοάμυνας», αντι-εξουσιαστές και αναρχικοί «μπαχαλάκηδες» με ξένους εκπαιδευτές και διεθνείς διασυνδέσεις συγκροτούν ένα εφιαλτικό «πακέτο» .Και θα ήταν αφελές να αγνοηθεί η εκτίμηση Ελλήνων και ξένων αναλυτών, που επισημαίνουν τώρα στην κυβέρνηση ότι το «πακέτο» ΔΕΝ είναι «ορφανό» γέννημα των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της 20ετίας.

Η προφητεία του Γιάννη Πανούση

Δυστυχώς, ούτε η παρούσα κυβέρνηση είναι σε θέση να διαχειρισθεί αυτό το μείζον πρόβλημα. Ο αρμόδιος υπουργός, αμήχανος, φαίνεται να τα έχει «μπερδεμένα». Ο πρωθυπουργός αποφεύγει να σημάνει «συναγερμό». Αλλά το χειρότερο είναι ότι στα πολιτικά παρασκήνια κάποιοι τώρα θυμούνται και τις δηλώσεις που είχε κάνει προ έτους, παραιτούμενος από υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», ο κ. Πανούσης. Μίλησε τότε για έναν «στενό κύκλο των Αριστερών του τίποτα» και αναφέρθηκε σε «ορισμένους κύκλους που κάθε μέρα διολισθαίνουν σε εξωθεσμικές υπόγειες δράσεις»!

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *