Οι πλουσιότεροι ιδιοκτήτες ομάδων  

Οι λίστες του περιοδικού «Forbes» έχουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε από το αθλητικό του τμήμα η λίστα με τους είκοσι πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη που έχουν στην κατοχή τους μετοχές ενός αθλητικού συλλόγου.

Μεγαλύτερη περιουσία από όλους διαθέτει ο από το 2014 ιδιοκτήτης των Λος Αντζελες Κλίπερς, Στιβ Μπάλμερ. Ο Μπάλμερ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μάνατζερ της Microsoft, ενώ από το 2000 έως το 2014 διετέλεσε και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η κατά 20% άνοδος των μετοχών της Microsoft τους τελευταίους δώδεκα μήνες εκτίναξε την αξία της περιουσίας του κατά 6,5 δισ. Υπολογίζεται ότι αυτή ξεπερνά τα 25 δισ δολάρια. Δεύτερος στη λίστα ο Ινδός μεγιστάνας πετρελαιάς Μουκές Αμπανί, με περιουσία που υπολογίζεται στα 23,2 δισ. Βασική του ασχολία είναι η εταιρεία Reliance, που έχει τζίρο 44,5 δισ. Δεν ενδιαφέρεται ούτε για το μπάσκετ ούτε για το ποδόσφαιρο: είναι ιδιοκτήτης της ινδικής ομάδας κρίκετ Μουμπάι Ιντιανς. Τρίτος στη λίστα ένας άλλος με πορεία στη Microsoft, ο Πολ Αλεν, συνιδρυτής της με τον Μπιλ Γκέιτς, και περιουσία που υπολογίζεται στα 19,9 δισ. Εχει στην κατοχή του δύο ομάδες, τους μπασκετικούς Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς και τους Σιατλ Σίχοκς του αμερικανικό φούτμπολ - κι έχει λεφτά και για τις δύο.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ο Αυστριακός μεγιστάνας Ντίτριχ Μάτεσιτς, ιδιοκτήτης της Red Bull με περιουσία 13,4 δισ. Τα σκορπά κυρίως για χάρη της Φόρμουλα 1, ενώ του ανήκει και η ποδοσφαιρική Σάλτσμπουργκ, για την οποία, όμως, δεν κάνει τρέλες. Πέμπτος είναι ο Φιλίπ Ανσουτς, Αμερικανός επιχειρηματίας που καταπιάνεται κυρίως με το εμπόριο πετρελαίου, αλλά πλέον και με πολλά. Η περιουσία του ανέρχεται στα 12,5 δισ. και μέρος της είναι οι ομάδες χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαίρου του Λος Αντζελες, καθώς και το 30% των μετοχών των Λέικερς. Στη σχετική λίστα ο πρώτος ιδιοκτήτης ευρωπαϊκής ομάδας που εμφανίζεται είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς της Τσέλσι - με... μόλις 9,1 δισ. δολάρια περιουσία.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *