Ολονύκτια διαμαρτυρία της ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών

Ολονύκτια διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσει απόψε Πεμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αίτημα την αύξηση των επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και των δομών Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 20:00 μ.μ. έξω από το υπουργείο Οικονομικών και θα ολοκληρώσουν τη διαμαρτυρία τους το μεσημέρι της Παρασκευής, διεκδικώντας επίσης ένταξη όλων των υπαλλήλων σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και Πρόνοια στον κλάδο ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγω για κατάρρευση των δημοσίων νοσοκομείων λόγω υποχρηματοδότησης υποστηρίζοντας ότι «τα Νοσοκομεία είναι πλεονασματικά μόνο στο facebook Πολάκη» και κάνει λόγο για «πλεόνασμα θράσους από την κυβέρνηση Τσίπρα-Πολάκη του σύγχρονου διδύμου Μαυρογιαλούρου-Γκρουέζα», θέτοντας το ερώτημα «υπάρχει φιλότιμο;».

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στα νοσοκομεία βάλλει κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη δημοσιοποιώντας στοιχεία που αντικρούουν τους ισχυρισμούς του περί αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Ο κ. Πολάκης είχε επικαλεστεί στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

Όμως, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το 2015 τα νοσοκομεία έλαβαν 1,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός προέβλεπε 1,117 δισ. ευρώ και εντός του 2015 αυξήθηκε το όριο δαπανών 350 εκατ. ευρώ (1,5 δισ ευρώ). Το 2016 έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 1,156 δισ. ευρώ και φέτος θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ. Επίσης, έως τις 31 Μαρτίου 2017, οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονταν στις 991.529.190 ευρώ, εκ των οποίων τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 594.874.166 ευρώ.

«Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων», αναφέρει η Ομοσπονδία, «μειώθηκαν 60% τα τελευταία επτά μνημονιακά έτη. Πολλοί κωδικοί των τρεχόντων προϋπολογισμών τους εμφανίζονται μηδενικοί, όπως η συντήρηση των κτιρίων, οι επισκευές, το σέρβις του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η βελτίωση των υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής. Άλλοι κωδικοί εμφανίζονται συρρικνωμένοι με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού, να εμφανίζουν ελλείψεις φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αναλώσιμου υλικού τα οποία καλούνται να φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι της».

«Η φύλαξη είναι πλημμελής λόγω μειωμένων κονδυλίων και μας κατακλέβουν κλεφτρόνια και οργανωμένες σπείρες διαρρηκτών. Δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία να πραγματοποιήσουν απολυμάνσεις και απεντομώσεις γι’ αυτό και εμφανίζονται έντομα, ζωύφια ακόμα και σε θαλάμους νοσηλείας. Θερίζουν οι Νοσοκομειακές λοιμώξεις», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Να σημειωθεί ότι, οι δημόσιες δαπάνες Υγείας αντιστοιχούν στο 5% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι κοντά στο 4% του ΑΕΠ. Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν ιδιωτικές δαπάνες Υγείας κατά μέσο όρο 1% του ΑΕΠ τους και δημόσιες δαπάνες κατά μέσο όρο 7,5% του ΑΕΠ τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ, μάλιστα, υποστηρίζει ότι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Υγείας τμήματα μεγάλων νοσοκομείων παρουσιάζουν εικόνα διάλυσης.
 
Για παράδειγμα, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο από τον περασμένο Αύγουστο τέσσερα αναισθησιολογικά μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας από τα επτά και έξι μόνιτορ από τα οκτώ είναι χαλασμένα.

Στο «Αττικό» Νοσοκομείο, δύο Αξονικοί Τομογράφοι τακτικά είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης κονδυλίων για την συντήρησή τους, ενώ το «Ασκληπιείο» Βούλας λόγω βλάβης του Αξονικού Τομογράφου εδώ και 20 ημέρες αναγκάζεται να διακομίζει τα επείγοντα περιστατικά που χρήζουν αξονικής τομογραφίας σε άλλα νοσοκομεία.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *