ΟΧΙ στον Τσίπρα για τα μέτρα, ΝΕΙΝ στις υποδείξεις Σόιμπλε

Ως κινήσεις απόλυτα στρατηγικές χαρακτηρίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της απάντησης που δόθηκε για το θέμα και της συνολικής εν γένει στάσης που τηρείται. Μάλιστα, κρίνουν ότι η απάντηση που δόθηκε όχι μόνο ήταν σαφής απέναντι στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αλλά μετέφερε την πίεση στην πλευρά της κυβέρνησης η οποία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ζητούσε εμμέσως συναίνεση από την αντιπολίτευση, μετά την αναφορά του Β. Σόιμπλε, διαρρέει ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης αρκούν και κατηγορεί τους δανειστές για επιχείρηση παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Οπως ανέφεραν στην «Ε» πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η άρνηση να προσφέρουν στήριξη στην κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και κλείσει η αξιολόγηση αποτελεί ξεκάθαρη κίνηση αποδοκιμασίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Αυτό που πιστεύουν στην οδό Πειραιώς είναι ότι η σκληρότητα των μέτρων δεν απορρέει από το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά από την ολιγωρία και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης, καθώς η αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ετσι, εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη θετική ψήφος της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά θα επιβράβευε τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιθέτως, στη Νέα Δημοκρατία αυτό που πιστεύουν και λένε σε κάθε τόνο είναι ότι όταν οι ίδιοι βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έχουν τη δυνατότητα με τους κατάλληλους χειρισμούς και, φυσικά, με το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε τόσο στην Ανγκελα Μέρκελ όσο και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο, να αλλάξουν τα δεδομένα υπέρ της Ελλάδας, χωρίς όμως να βάζουν «ταμπέλα» σε αυτό, όπως είχε γίνει κατά κόρον στο παρελθόν με την «επαναδιαπραγμάτευση» και το «σκίσιμο των μνημονίων».
Τηρώντας, ωστόσο, ίσες αποστάσεις από δανειστές και κυβέρνηση, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύουν ότι, όσο ξεκάθαρη είναι η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση και των ενεργειών της με την καταψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο ξεκάθαρο είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια. «Αυτό, άλλωστε, ήταν κάτι που δεν έκανε ο Αλ. Τσίπρας το 2015 με την εξάμηνη διαπραγμάτευση, οδηγώντας τη χώρα ένα βήμα πριν από το Grexit και αναγκάζοντας τη Νέα Δημοκρατία να βάλει πλάτη για να μην πέσει η χώρα στα βράχια, με ανυπολόγιστες συνέπειες», τόνιζε με νόημα «γαλάζιος» παράγοντας στην «Ε».

Η στρατηγική αυτή περιγράφεται ως win-win, αφού ούτε δημιουργείται αίσθηση αφερεγγυότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους εταίρους ούτε, από την άλλη, καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες στους Ελληνες ψηφοφόρους για τις προθέσεις και τις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας όταν αναλάβει την εξουσία.
Από την οδό Πειραιώς στέκονται και σε ακόμα μία πτυχή της αναφοράς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι είχε θετικό αντίκτυπο. Αυτή είναι ότι τους δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνίσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη συμφωνία και τα σκληρά μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή, τα οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «θα έχουν σφραγίδα και υπογραφή Τσίπρα ως το τέταρτο μνημόνιο και το δεύτερο της Αριστεράς».

Τη διπλή στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε δανειστές και κυβέρνηση αναφορικά με τα σκληρά μέτρα που αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στη Βουλή έχουν ήδη αναλάβει να επικοινωνήσουν οι βουλευτές του κόμματος σε δημόσιες εμφανίσεις τους, όπως φάνηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή και τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν κορυφαία στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης.

Ερωτηματικά για τις δηλώσεις Σαπέν

Εκείνο, πάντως, που προκάλεσε ερωτήματα ήταν η σκοπιμότητα της αναφοράς του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μόλις λίγες ώρες πριν από την αναφορά του Γερμανού ομολόγου του, για υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας στα μέτρα που θα ληφθούν, κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ, με τις δηλώσεις αυτές να διαψεύδονται με αστραπιαία ταχύτητα από στέλεχος του Ταμείου στο διεθνούς εμβέλειας πρακτορείο Bloomberg. Οι πλέον καχύποπτοι «βλέπουν» κυβερνητικό δάκτυλο πίσω από τη φωτοβολίδα του Γάλλου και εκτιμούν ότι δεν συνδέεται με τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.

Παράλληλα, σε μια δεύτερη ανάγνωση, οι αναφορές τόσο του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, πριν από την έναρξη του Eurogroup όσο και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά το ECOFIN στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρείται από πολλούς στην οδό Πειραιώς ότι διαμορφώνουν ένα κλίμα στην Ευρώπη, με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζεται από τα πλέον επίσημα χείλη ως εν δυνάμει κυβέρνηση.

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *