Ο γαλλογερμανικός άξονας είναι εδώ και… στηρίζει τους αδύναμους

Η πρώτη εμφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν σε Σύνοδο Κορυφής ήταν μια μίνι πρόβα για τις μεταρρυθμιστικές ιδέες του και μια πρώτη δοκιμασία για τη σχέση του με την Aνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε δύο στα δύο, αφού οι τοποθετήσεις του έδειξαν ότι οι ιδέες του έχουν απήχηση στον νέο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να τις ενθαρρύνει, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία. Το Brexit είναι προφανές ότι ενίσχυσε τον γαλλογερμανικό άξονα και αυτό φρόντισε αμέσως να το καταστήσει απολύτως σαφές ο Γάλλος πρόεδρος, δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με την καγκελάριο Μέρκελ. Αλλωστε το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, με ανοιχτά θέματα την ασφάλεια των πολιτών, τις μεταναστευτικές ροές και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς τη συνεργασία της Γαλλίας με τη Γερμανία. Το μήνυμα του προέδρου Μακρόν περιείχε ωστόσο και μια «υποσημείωση» ότι η Μέρκελ δεν είναι μόνη της και ότι η συνεργασία μαζί της δεν συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπολοίπων.

Η παγκοσμιοποίηση, η τρομοκρατία, η μετανάστευση αλλά και η κλιματική αλλαγή ήταν θέματα στα οποία ο Μακρόν τοποθετήθηκε με σαφήνεια, προτάσσοντας την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών τόσο στο θέμα της ασφάλειας όσο και των δικαιωμάτων τους. Εκφράσθηκε κατά του προστατευτισμού που προωθεί η νέα υπό τον Ντ. Τραμπ ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά υπεραμύνθηκε της «δίκαιης προστασίας» που οφείλει να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ενωση στους πολίτες της. «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις μας, ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται μια επίθεση χωρίς σεβασμό;», διερωτήθηκε, δίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο των προτεραιοτήτων που σκοπεύει να ακολουθήσει. «Η Γαλλία θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε και παράλληλα θα εργαστεί για την αναμόρφωση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε.

Είθισται στις Συνόδους Κορυφής οι προσεγγίσεις να γίνονται με μικρά βήματα, ώστε να καταλήξουν σε συμβιβασμό. Το διήμερο της Συνόδου έδειξε εν μέρει ότι αποτέλεσε εξαίρεση. Οι 28 άνοιξαν τον δρόμο να αναθεωρήσουν την έννοια του προστατευτισμού και να εισαγάγουν την «αμοιβαιότητα» στο ελεύθερο εμπόριο. Γι’ αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε: «Είμαι σαφώς υπέρ των ξένων επενδύσεων από την Κίνα και από αλλού. Αλλά είναι καθ’ όλα θεμιτό να υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου για τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς». Σε αυτό το πλαίσιο αναδείχθηκε ο διττός ρόλος τής υπό διαμόρφωση «νέας» Ευρωπαϊκής Ενωσης: Αντιμετώπιση του νεοπροστατευτισμού των ΗΠΑ και συγχρόνως προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα και από άλλες επιθετικές αναδυόμενες αγορές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι κυβερνήσεις οφείλουν να εξασφαλίσουν την αμοιβαιότητα της συμμετοχής των χωρών στις δημόσιες συμβάσεις. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι ανοιχτοί σε εταιρείες από χώρες που επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετέχουν στους εθνικούς τους διαγωνισμούς.

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό, με επιδεινούμενη την κατάσταση στην Κεντρική Μεσόγειο, φάνηκε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κινήσει τη διαδικασία ποινών κατά των τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχική Δημοκρατία) που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έχει τη συγκατάθεση των περισσοτέρων χωρών.

Θωρακίζει την άμυνά της στη μετά-Brexit εποχή

Στον διπλωματικό τομέα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, θα εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως προς την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ (2015) για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, που δεν έχει μέχρι στιγμής αποφέρει καρπούς, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Παρίσι και Βερολίνο θα προτείνουν την παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Μόσχας για άλλους έξι μήνες. Η πολιτική προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και οι επικρίσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ έδωσε επιχειρήματα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης δραστηριοποίησης της Ενωσης στον τομέα της ασφάλειας. «Μπορεί να λένε ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν είμαι ο μόνος», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ, χρησιμοποιώντας τον γνωστό στίχο του Τζον Λένον. Αυτό ενδεχομένως να είναι και το σύνθημα που θα συνοδεύει την αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Η συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει τον αποφασιστικό ρόλο που επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος σε ζητήματα μείζονος σημασίας. Η φράση που φέρεται ότι είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό, «δεν τελειώσαμε ακόμη, αλλά άνοιξε ο δρόμος» δημιουργεί την αίσθηση ότι θέλει να συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις που εν πολλοίς λαμβάνονται στο Βερολίνο. Γι’ αυτό εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα. Η αποδιδόμενη σε αυτόν φράση του προς τον Αλέξη Τσίπρα, «τα καταφέραμε, ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», αποτελεί και υπό μία έννοια υπενθύμιση του αποφασιστικού ρόλου που διαδραμάτισε η Γαλλία με την πρόταση που μετέφερε στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Λε Μερ. Σε κάθε περίπτωση, αυτή καθαυτή η συνάντηση -όπως και το καλό κλίμα- προδιαγράφει την πρόθεση του Μακρόν να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το λεγόμενο «ελληνικό πρόγραμμα». 

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *