Ο Μακρόν, ο Γαβρόγλου και ο Καρολεμέας

Υπό την επήρεια των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών για την Γαλλική Εθνοσυνέλευση – όπου οι υποψήφιοι που συντάσσονται με τον πρόεδρο Μακρόν βγαίνουν με τα τσαρούχια - δεν έχω κανένα δισταγμό να θέσω το δίλημμα: Γαβρόγλου ή Καρολεμέας;

Η απάντηση είναι – ή μπορεί και να είναι – πολλαπλώς χρήσιμη. Και αυτό, πέραν όλων των άλλων, για τον εξής λόγο: Θα αποδεικνύει τον βαθμό κατανόησης του «έξω κόσμου» και πολύ περισσότερο, της αποδοχής της μεγάλης αληθινής εικόνας του σύγχρονου κόσμου απέναντι στην μιζέρια του πολιτικού μικρόκοσμου.

Με άλλα λόγια, η απάντηση θα έχει άμεση σχέση με το φαινόμενο του πολιτικού αυτισμού που βαραίνει το πολιτικό προσωπικό και βασανίζει την χώρα και τους πολίτες.

Αλλά, ας επιστρέψουμε στο δίλημμα: Γαβρόγλου ή Καρολεμέας; Ο πρώτος είναι ο υπουργός Παιδείας. Εγγράμματος – κατά κυριολεξία- άνθρωπος, προερχόμενος από τις τάξεις της εκπαιδευτικής κοινότητας. Γεννημένος το 1947 στην Κωνσταντινούπολη, είναι ομότιμος καθηγητής – από το 2014- του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε την ακαδημαϊκή του διαδρομή ως καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ενώ είχε διδάξει Φυσική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, MIT, Βοστώνης και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Βετεράνος της πολιτικής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ανανεωτικής αριστεράς στην δεκαετία του ΄80, εκλέχθηκε βουλευτής – με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- μόλις το 2015 και ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2016. Κοσμογυρισμένος με έξωθεν καλή μαρτυρία ( μέχρι και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση έχει διατελέσει).

Σε αντίθεση με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου ο Κώστας Καρολεμέας δεν έχει προλάβει να παρουσιάσει – λόγω ηλικίας- ένα «μακρύ» σε έκταση βιογραφικό σημείωμα. Ο Κώστας Καρολεμέας γεννήθηκε τo 1971 στην Ελλάδα, σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών (BS) και Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA). Ξεκίνησε σαν software engineer σε συστήματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού το 1992 και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σαν senior software engineer, technical lead, chief architect στην ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού σχεδόν όλου του φάσματος εφαρμογών.

Το 2006 συνιδρύει την Evorad S.A. (http://www.evorad.com) με έδρα την Αθήνα και λαμβάνει τη θέση του CEO/CTO μέχρι το 2011. Η Evorad ειδικεύεται στην ανάπτυξη λογισμικού προχωρημένης επεξεργασίας και διακίνησης ιατρικών εικόνων και τα προϊόντα βρίσκονται σε λειτουργία μέχρι σήμερα.

Το 2014 συνιδρύει την Allcancode Inc (http://www.allcancode.com) με έδρα τις ΗΠΑ με αντικείμενο την διδασκαλία της τέχνης του προγραμματισμού υπολογιστών σε παιδιά παίζοντας και δημιουργώντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Η Allcancode αποφοίτησε το 2016 από τον accelerator Imagine K12 / Y-Combinator στο Silicon Valley ενώ τα προϊόντα της έχουν χρησιμοποιήσει 1.000.0000 παιδιά. είναι μία διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που καλλιεργεί τεχνολογικές δεξιότητες και γνώσεις προγραμματισμού μέσω διαδραστικών παιχνιδιών.

Η πλατφόρμα -που επιτρέπει στους χρήστες της να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες, ενώ δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να δημοσιεύσουν τα δικά τους παιχνίδια ή εφαρμογές- και οι δημιουργοί της που ήδη έχουν υποδεχθεί επενδυτές στο κεφάλαιο της εταιρείας τους είναι από τους νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.

Γαβρόγλου ή Καρολεμέας; Ποιος θα ήταν ο ιδανικός υπουργός Παιδείας για την εποχή μας. Ένα πολιτικό στέλεχος της παράταξης της Αριστεράς με απόψεις και θέσεις που δεν έχουν αλλάξει σχεδόν στο παραμικρό από το 1981 – πριν καν έρθει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση- ή ένας νέος άνθρωπος δοκιμασμένος στην πιο ανταγωνιστική πλευρά του μέλλοντος μας που με την πλατφόρμα του δίνει την δυνατότητα να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μέσα από την δυνατότητα του καθενός εξ ημών -φτωχών και πλουσίων, ισχυρών και αδυνάτων, νέων και ώριμων- να μπορεί να μάθει να προγραμματίζει και να αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες και να δημιουργήσει λειτουργικές εφαρμογές, χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη εμπειρία προγραμματισμού.

Χάρις στα ψηφιακά αρχεία θα μπορούσε κανείς να βρει ένα άρθρο που συνυπογράφει ο σημερινός υπουργός Παιδείας στις αρχές του 1981 στο εμβληματικό περιοδικό της αριστερής διανόησης, τον «Πολίτη». Το άρθρο μπορεί σε εκείνη την εποχή να ήταν και σε προοδευτική κατεύθυνση σε σχέση με την εξουσία των καθηγητών της έδρας αλλά στις σημερινές συνθήκες φαντάζει παλαιοημερολογίτικη δοξασία...

Με άλλα λόγια, η απάντηση στο δίλημμα λέγεται Μακρόν. Ναι, Μακρόν. Γιατί ο Μακρόν – μακριά από τον κυρίαρχο φαινόμενο του πολιτικού αυτισμού του εγχωρίου πολιτικού προσωπικού- έναν νέο άνθρωπο με τα προσόντα, την ματιά και τις δεξιότητες του Καρολεμέα θα επέλεγε για συνεργάτη του στην μεγαλύτερη επένδυση του μέλλοντος μας όπως είναι η Παιδεία. #themapaideias για να θυμηθούμε και το Athens Pride.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *