Ο «μετανοημένος» μάνατζερ θέλει να κλείσει το κουτί της Πανδώρας

Η γιγάντωση του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία όπου όλα κυκλοφορούν με την ταχύτητα του φωτός. Πολλοί πιστεύουν ότι η εξέλιξη αυτή, εκτός από θετικά, κρύβει και πολλά αρνητικά. Μεταξύ αυτών που τονίζουν τα αρνητικά είναι και ο ίδιος ο ιδρυτής του Τwitter, ο άνθρωπος που κατάφερε από το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης να έχει περιουσία που ξεπερνά τα 1,46 δισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, προχωρά σε μαζικές πωλήσεις μετοχών του, ώστε να μειώσει κατά 30% το «πορτφόλιό» του. Η συμμετοχή του στο Τwitter θα μειωθεί στο 4% από το 5% που ήταν πριν να ξεκινήσει τις πωλήσεις.

Ο Εβαν Γουίλιαμς είναι ο άνθρωπος που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Μέχρι να εμφανιστεί στο προσκήνιο και να δημιουργήσει το Τwitter, οι άνθρωποι με ακραία συναισθήματα και απόψεις δεν είχαν τόπο να εκφραστούν πέρα από το να στείλουν επιστολή σε μια εφημερίδα ή να κάνουν αγωγές στους γείτονες. Ο ιδρυτής του Τwitter τα άφησε όλα αυτά ελεύθερα και έδωσε το εργαλείο για να απευθυνθούν όλοι στον κόσμο. Στην ιστορία της επικοινωνίας, οι ειδικοί παρομοιάζουν την εξέλιξη αυτή με το Γουτεμβέργιο, τον άνθρωπο που ανακάλυψε την τυπογραφία. «Πιστεύω ότι το διαδίκτυο είναι κατεστραμμένο», λέει σήμερα ο Εβαν Γουίλιαμς, ο οποίος έχει αυτή την άποψη εδώ και μερικά χρόνια. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook για να δείξουν αυτοκτονίες, βία και δολοφονίες ζωντανά, την ώρα που το Twitter χρησιμοποιείται ως η επιτομή του τρολ -της κοροϊδίας δηλαδή- και της κατάχρησης, με τρόπο μάλιστα που είναι αδύνατο να το σταματήσει κανείς.

Οι «ψεύτικες ειδήσεις», τα λεγόμενα «fake news», είτε φτιάχνονται από ιδεολογία είτε με σκοπό το κέρδος, διακινούνται χωρίς κανέναν έλεγχο. Τέσσερις από τους δέκα ενήλικες χρήστες του διαδικτύου δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση σε μια έρευνα που διεξήχθη πριν από την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

Ο ίδιος ο κ. Γουίλιαμς παραδέχεται: «Κάποτε πίστευα ότι, αν όλοι μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα και να ανταλλάσουν ιδέες και πληροφορίες, τότε ο κόσμος θα γινόταν καλύτερος. Εκανα λάθος». Αφού έγινε πλούσιος και διάσημος από την έκρηξη της τεχνολογίας, πλέον ο Εβαν Γουίλιαμς προσπαθεί να αλλάξει κάποια πράγματα, καθώς, όπως υποστηρίζει, το πρόβλημα με το διαδίκτυο είναι ότι επιβραβεύει τις ακραίες θέσεις.

Μάλιστα, για να εξηγήσει αυτή την τάση, χρησιμοποιεί το εξής παράδειγμα: πηγαίνετε με το αυτοκίνητο κάπου και βλέπετε μπροστά σας μια σύγκρουση δύο άλλων αυτοκινήτων. Φυσικά, σταματάτε και κοιτάτε τι έγινε. Το πρόβλημα, λέει, με το διαδίκτυο είναι ότι ερμηνεύει την περιέργεια σαν να αποζητάτε τροχαία, οπότε προσπαθεί να σας τα παρέχει. Στόχος του πλέον είναι να σπάσει αυτό τον φαύλο κύκλο. Αν, περνώντας διαρκώς από τον ίδιο δρόμο, βλέπετε όλο και περισσότερα τρακαρίσματα, τότε θα πρέπει να αλλάξετε διαδρομή. Ομως, ένας νέος δρόμος μπορεί και να αποδειχτεί αδιέξοδο.

Πριν από μερικά χρόνια το Τwitter δεν θεωρούνταν σε καμία περίπτωση ως ένας τόπος έκφρασης ακραίων θέσεων. Αντιθέτως, ήταν ένα εργαλείο απελευθέρωσης. Κάποιοι πίστευαν ότι συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία της Αραβικής Ανοιξης και της επανάστασης απέναντι σε τυραννικά καθεστώτα. Ομως, λίγα χρόνια μετά, το πράγμα έγινε σκοτεινό, λόγω της αύξησης των τρολ, των ανθρώπων δηλαδή που -συνήθως ανώνυμα- κοροϊδεύουν και δυσφημούν άλλους χρήστες, ενώ ταυτόχρονα διασπείρουν «ψεύτικες ειδήσεις».

Medium: η δύναμη του καλού

Ο κ. Γουίλιαμς προσπαθεί να διορθώσει αυτό το χάος. Εδώ και μία πενταετία φτιάχνει μια πλατφόρμα επικοινωνίας, τη Medium, με σκοπό να επαναπροσδιορίσει αυτή την τάση. Θέλει να κάνει τη Medium μια δύναμη του καλού.
Την ώρα που ο Εβαν Γουίλιαμς φτιάχνει τη Μedium, το Facebook προσλαμβάνει χιλιάδες ανθρώπους για να ελέγχουν το Facebook Live, το ζωντανό πρόγραμμα που βγάζουν οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου ώστε να αποφεύγονται «μη αποδεκτές» μεταδόσεις, όπως βίαια επεισόδια, σεξ κ.ά.
Από την πλευρά της, η Google αρχίζει να ελέγχει επίσης αμφιλεγόμενες αναζητήσεις, του τύπου: «Συνέβη όντως το Ολοκαύτωμα», ενώ δεν ανεβάζει ρατσιστικά σάιτ, όπως αυτά που μιλούν για τη ανωτερότητα της λευκής φυλής.
Ο ίδιος ο Γουίλιαμς δηλώνει αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι θα τα φτιάξουμε τα πράγματα», λέει, ωστόσο προειδοποιεί ότι θα είναι δύσκολο να δούμε αποτελέσματα σύντομα: «Η δουλειά μας μόλις ξεκίνησε. Είκοσι χρόνια δεν είναι πολύς καιρός για να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία».

«Συγνώμη που συνέβαλα στην εκλογή του Τραμπ»

Συγνώμη ζήτησε ο Εβαν Γουίλιαμς, συνιδρυτής του Τwitter, για τον ρόλο που έπαιξε το δίκτυό του στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. «Ηταν πάρα πολύ κακός ο ρόλος του δικτύου», είπε σε συνέντευξή του στους «New York Times» και πρόσθεσε: «Αν ισχύει ότι δε θα είχε γίνει πρόεδρος, αν δεν υπήρχε το Τwitter, τότε, ναι, ζητώ συγγνώμη».

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο Fox News τον περασμένο Μάρτιο ότι δεν θα είχε κερδίσει τις εκλογές, αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο. «Δεν θα ήμουν εδώ, αν δεν υπήρχε το Τwitter», είπε χαρακτηριστικά ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Οπως εξήγησε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι λογαριασμοί του στο Twitter, το Facebook και το Instagram τού έδωσαν ουσιαστικά «το δικό του μέσο ενημέρωσης», με το οποίο μπόρεσε να απευθυνθεί απευθείας στους Αμερικανούς, προσπερνώντας τα παραδοσιακά μέσα, τα οποία κατηγορούσε για άδικη κάλυψη σε σχέση με την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.
Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στις τεχνολογικές εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ δεν είναι και μεγάλοι θαυμαστές του Ντόναλντ Τραμπ. Πάνω από 100 εταιρείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, για παράδειγμα.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *