Ο πύργος της Κολάσεως

Η αστυνομία αναμένει αύξηση του αριθμού των νεκρών, από την πυρκαγιά στον πύργο διαμερισμάτων (Grenfell Tower) στο δυτικό Λονδίνο. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 12 νεκροί, ενώ δεκάδες παραμένουν αγνοούμενοι.

Από τον πύρινο εφιάλτη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 78 άνθρωποι, εκ των οποίων 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η πυροσβεστική διέσωσε 65 ενοίκους του πύργου, αριθμό πολύ μικρό αν υπολογίσει κανείς ότι στους 24 ορόφους του ουρανοξύστη στεγάζονταν περίπου 130 διαμερίσματα.

Εκφράζονται φόβοι ότι στους τελευταίους τρεις ορόφους δεν διασώθηκε κανείς.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα τονίζοντας: «Eάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν».

Προβληματική η ανακαίνιση

Τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου διαμερισμάτων στο Δυτικό Λονδίνο δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Το κτίριο της δεκαετίας του '70 αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει. Μεταξύ άλλων εξετάζονται οι μαρτυρίες για «έκρηξη» που σημειώθηκε σε ψυγείο ενός διαμερίσματος.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *