Ο Τραμπ φεύγει από το Παρίσι, αλλά οι πράσινες business μένουν

Η περίφημη πια χειραψία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, η αμήχανη στιγμή όπου ο Γάλλος πρόεδρος του έσφιξε τόσο δυνατά το χέρι ώστε τα δάχτυλά του άσπρισαν και το πρόσωπό του πάγωσε, ήταν αυτή που σύμφωνα με τα όσα ψιθυρίζονται στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου έπεισε τον Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οταν πια ο Αμερικανός πρόεδρος είδε τον κατά 31 χρόνια νεότερο Γάλλο ομόλογό του να καυχιέται στους δημοσιογράφους για αυτή τη σκόπιμη επίδειξη δύναμης, ο κύβος για το κλίμα ερρίφθη.

«Εκλέχθηκα για να εκπροσωπήσω τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», δήλωσε ο Τραμπ λίγες μέρες αργότερα, σε ένα έμμεσο καρφί προς τον Μακρόν. Oμως, η αλήθεια είναι ότι ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος «ξέχασε» να ρωτήσει τόσο την «Πόλη του Χάλυβα» όσο και την υπόλοιπη επιχειρηματική Αμερική για την άποψή τους σχετικά με το κλίμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ισχυρότεροι Αμερικανοί CEOs σκοπεύουν να αψηφήσουν τον Τραμπ και τις πολιτικές του Λευκού Οίκου, γιατί, πολύ απλά, κανείς τους δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις «πράσινες business». 

Επισήμως, ο Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το κλίμα προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για ένα κακό deal για τις ΗΠΑ, που θα αποδεκατίσει τις αμερικανικές βιομηχανίες και θα κοστίσει 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2025, έχει πει. Ομως, τα αφεντικά των αμερικανικών επιχειρήσεων έχουν άλλη άποψη. Και αυτοί που διαφωνούν δεν είναι μόνο οι -γνωστοί για τις οικολογικές ευαισθησίες τους- CEOs της Silicon Valley. Από τις ρυπογόνες εταιρείες κοινής ωφέλειας έως τους βιομηχανικούς κολοσσούς της General Electric και της Dow Chemical ή τις μεγάλες πετρελαϊκές, όπως η Exxon Mobil και η Chevron, οι μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν αφοσιωμένες στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τώρα δηλώνουν αποφασισμένες όχι μόνο να συνεχίσουν, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

«Πάνω από το 70% της επιχειρηματικής κοινότητας επιθυμούσε διακαώς να παραμείνει στο Παρίσι», είπε στο CNBC ο Πολ Πόλμαν, CEO της Unilever. Και πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές σκοπεύουν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των περιβαλλοντικών τους στόχων, παρά τις αποφάσεις της Ουάσινγκτον. «Βλέπουμε ομάδες από δημάρχους, πολιτείες, από την επιχειρηματική κοινότητα και την κοινωνία να ανοίγουν το βήμα στην εφαρμογή της συμφωνίας. Βλέποντας την τεράστια κατακραυγή, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ίσως (ο Τραμπ) να μας έκανε χάρη. Τώρα κινούμαστε γρηγορότερα από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά», τόνισε ο Πόλμαν.

Αλλωστε, οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η απόσυρση των ΗΠΑ δεν θα αποτελέσει την ταφόπλακα της συμφωνίας του Παρισιού. Αν μη τι άλλο, οι υπόλοιπες 194 χώρες που την υπέγραψαν (οι ΗΠΑ, η Συρία και η Νικαράγουα είναι τα μοναδικά κράτη που δεν συμμετέχουν) είναι τώρα ακόμα πιο αποφασισμένες να την εφαρμόσουν. Απλώς, η αποχώρηση της Ουάσινγκτον αφήνει ελεύθερο το έδαφος σε εκείνους που θα θελήσουν να πάρουν τα ηνία στα θέματα του περιβάλλοντος, με την Κίνα αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, πρωταγωνιστικό ρόλο. «Πριν από λίγα χρόνια, η Κίνα ήταν το κακό παιδί του κλίματος. Οι γεωπολιτικές αλλαγές συνήθως συμβαίνουν με την πάροδο δεκαετιών, αλλά νιώθω ότι τώρα ο κόσμος άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες», είπε στο Reuters ο Λι Σουό, ανώτερος σύμβουλος της Greenpeace για την κλιματική αλλαγή.

Ηχηρές αντιδράσεις και παραιτήσεις

Η κατακραυγή από την επιχειρηματική κοινότητα υπήρξε πραγματικά ηχηρή. Πριν από μερικές ημέρες, 30 κορυφαίοι CEOs πραγματοποίησαν με επιστολή τους προς τον Τραμπ παρέμβαση υπέρ της παραμονής στη συμφωνία για το κλίμα. Ο Τιμ Κουκ της Apple τηλεφώνησε προσωπικά στον Λευκό Οίκο για να πείσει τον πρόεδρο, ενώ, όταν ανακοινώθηκε το αμερικανικό «διαζύγιο» από το Παρίσι, ο Ελον Μασκ της Tesla και ο Ρόμπερτ Ιγκερ της Disney παραιτήθηκαν από σύμβουλοι του Τραμπ.
Τα κίνητρα των επιχειρηματιών είναι, ασφαλώς, οικονομικά. «Ο κόσμος θα απεξαρτηθεί από τους υδρογονάνθρακες. Και στη διαδικασία αυτή θα βγουν πολλά χρήματα», εξηγεί ο Ρέι Κοπ, αντιπρόεδρος της Resources for the Future, ενός think tank με έδρα την Ουάσινγκτον που ασχολείται με ενεργειακά θέματα. «Πρέπει να παρθούν αποφάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Η μόνη φωνή την οποία έχουν αυτές οι επιχειρήσεις είναι η κυβέρνησή τους. Εάν η κυβέρνησή τους δεν έχει φωνή, τότε και αυτές δεν έχουν φωνή», τονίζει.

Ούριος άνεμος για την Κίνα

Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι, με τις ΗΠΑ εκτός κάδρου, η επιρροή της Κίνας στις πολιτικές του κλίματος ενισχύεται, σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει το προφίλ και τη διπλωματική ισχύ του Πεκίνου. Και βέβαια ο τονισμένος ρόλος των Κινέζων στα ζητήματα του περιβάλλοντος τους εξασφαλίζει μια κυρίαρχη θέση στις επικερδείς πράσινες business, που εξυπηρετεί τέλεια τον στόχο τους να αναμορφώσουν και να αναβαθμίσουν την οικονομία τους.
Αλλωστε, σύμφωνα με μελέτη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Business & Sustainable Development Commission, εάν οι επιχειρήσεις πάρουν την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη στα σοβαρά, τότε θα ανοίξει μπροστά τους μια ευκαιρία ύψους 12 τρισ. δολαρίων έως το 2030, ενώ θα δημιουργηθούν έως και 380 εκατ. νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Από την εφημερίδα "Επένδυση" 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *