Παίζουν μεγάλη μπάλα εκτός… γηπέδων

Στην Ελλάδα το επάγγελμα του ατζέντη, δηλαδή του εκπροσώπου των αθλητών, γίνεται χωρίς κανόνες. Στην πραγματικότητα, ατζέντης δηλώνει όποιος θέλει κι όποιος έχει φίλο έναν παίκτη που του παραχωρεί, συνήθως με βάση ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, το δικαίωμα να τον προτείνει σε έναν σύλλογο. Στη ποδοσφαιρικά σοβαρή Αγγλία είναι ένα από τα πλέον προσοδοφόρα επαγγέλματα, τουλάχιστον σύμφωνα με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που το εποπτεύει. Η F.A. εξέτασε όλες τις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών που πραγματοποιήθηκαν στις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας την αγωνιστική περίοδο 2016-2017, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, για να καταγράψει πόσα χρήματα έφτασαν στα χέρια των ατζέντηδων. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά: οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών εισέπραξαν κάτι περισσότερο από 220 εκατ. λίρες, ποσό κατά 38% μεγαλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, στην πάμπλουτη Πρέμιερ Λιγκ έγιναν μεταγραφές συνολικής αξίας 1,38 δισ. λιρών: το ποσό που κατέληξε στις τσέπες των ατζέντηδων για τις υπηρεσίες τους ήταν 174 εκατ. λίρες. Στην Τσάμπιονσιπ, οι απολαβές των ατζέντηδων έφτασαν τα 42,4 εκατ. (σημειώνοντας μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 62%). Χαρακτηριστικό του ρόλου που έχουν πλέον οι «μεσάζοντες» στην ποδοσφαιρική βιομηχανία είναι πως μόνο ένας από τα 92 επαγγελματικά κλαμπ της χώρας, η Χάρτπουλ, δεν πλήρωσε ατζέντη για υπηρεσίες.

Ενδιαφέρον είχε να δει κανείς και ποια ομάδα πλήρωσε τους μεσάζοντες πιο πολλά για τις υπηρεσίες της. Πρώτη είναι η Μάντσεστερ Σίτι, που αναγκάστηκε να πληρώσει τα περισσότερα στους ατζέντηδες: 26,3 εκατ. λίρες. Δεύτερη η Τσέλσι με 25,1 εκατ., ενώ για να πάρει την υπογραφή των παικτών που θέλησε ο Μουρίνιο η διοίκηση της Γιουνάιτεντ πλήρωσε 19 εκατ. σε μεσάζοντες, ποσό μάλλον μικρό, αφού ξόδεψε πάνω από 100 εκατ. λίρες το περασμένο καλοκαίρι. Η Λίβερπουλ, που πλήρωσε 14 εκατ., και η Αρσεναλ, με 10,2 εκατ., συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *