Παμπορίδης: Γκρεμίζουμε το τείχος μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ένα σύστημα Υγείας, το οποίο θα γκρεμίζει το "σινικό τείχος" μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Υγείας και θα στηρίζεται στον προσωπικό γιατρό για κάθε ασφαλισμένο και στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσοκομείου από τους ασφαλισμένους, συνιστά την παρούσα προσπάθεια της κυβέρνησης της Κύπρου.

Αυτό τόνισε σήμερα το πρωί ο Κύπριος υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στην διημερίδα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την οποία διοργανώνει σήμερα και αύριο η γενική γραμματεία Δημοσίας Υγείας, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στο ξενοδοχείο της Αθήνας "Τιτάνια".

"Πρόκειται για ένα σύστημα καινοτόμο και χωρίς αντιστοιχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", σημείωσε ακόμη ο Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το σύστημα θα χρηματοδοτείται από την άμεση καταβολή των εισφορών των εργαζομένων (2,5% - 3%) και των εργοδοτών (2,5% - 3%), καθώς και από την χρηματοδότηση του κράτους (4,7% - 4,8% επί του κρατικού προϋπολογισμού), με τη συνολική δημόσια δαπάνη για το σύστημα να φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ κατ' έτος και με το 1 δισ. ευρώ να προέρχεται από τις εισφορές.

Ο Γιώργος Παμπορίδης επεσήμανε ακόμη ότι "το σύστημα θα προσφέρει καθολική κάλυψη σε κάθε έναν ο οποίος κατοικεί στην Κύπρο, με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη του για λήψη υπηρεσιών Υγείας", ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι ιδιαίτερο βάρος δίδεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με  βάση τις σχετικές οδηγίες του ΠΟΥ, προκειμένου να ελέγχονται οι ροές προς τα νοσοκομεία.

Τέλος, ο Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε ότι υπάρχει "εισιτήριο" της τάξης των 3 ευρώ για τις ιατρικές επισκέψεις, της τάξης των 7 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και της τάξης των 10 ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να μην υπάρχει κατάχρηση του συστήματος. 

 


You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *