Παπανδρέου: Δεν θα δεχθώ κριτική για επιλογές που έκανα, βάζοντας μπροστά τη χώρα

Στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εκφράζοντας τη δική του άποψη για τη μορφή που θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς.

«Η μακρά συζήτηση επί των διαδικασιών πρέπει να τελειώνει και να δώσουμε χώρο στην πολιτική. Ας αξιοποιήσουμε στο μέλλον αυτές τις τεχνολογίες, αλλά ας ζητήσουμε και σήμερα από όσους θέλουν και μπορούν να κάνουν την εκλογή αυτή, αφετηρία μιας νέας, δημιουργικής συμμετοχικής και κοινής μας πορείας για την Ελλάδα και τον προοδευτικό χώρο» επεσήμανε.

Στη συνέχεια προσδιόρισε την πολιτική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η κεντροαριστερή παράταξη, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση:

«Θα πούμε ότι χρειάζεται ένας νέος πολιτικός πολιτισμός, συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και σχέδιο του οποίου η ιδιοκτησία να είναι ελληνική; Αλλά ούτε η δεξιά φαίνεται να έχει αλλάξει, ενώ η παραδοσιακή αριστερά αφομοιώνεται πλήρως σε ένα συντηρητικό πελατειακό σύστημα, ικανοποιημένη με την νομή της εξουσίας της.

-Θα πούμε ότι, συνεννόηση και συνεργασία, δεν σημαίνει απαραιτήτως και συγκυβέρνηση;

-Θα ξεκαθαρίσουμε εξ’ αρχής, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ότι, δεν πρόκειται να συμπράξουμε με κανέναν, αν δεν συμφωνήσει με όσα απορρέουν από τις αρχές, τις αξίες μας και τις δικές μας, μη διαπραγματεύσιμες επιλογές;

-Θα προσδιορίσουμε επομένως έγκαιρα τη δική μας προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, προτείνοντας το δικό μας πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, που πριν από οτιδήποτε άλλο, έχουν ανάγκη οι Έλληνες και η χώρα;

-Θα διαμηνύσουμε παράλληλα προς πάσα κατεύθυνση, ότι αυτά είναι που έχουμε ανάγκη για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, έτσι ώστε να διαπραγματευτεί με ένα ισχυρό οπλοστάσιο με τους δανειστές- εταίρους και να οδηγηθεί με ασφάλεια στις αγορές; Αυτά προέχουν, τα άλλα έπονται».

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε συνειδητοποιημένος για τα λάθη και τις παραλείψεις του κατά τη δική του ηγεσία ενώ ανέλαβε πλήρως τις ευθύνες του: «Στο μεν κόμμα γιατί οι εξελίξεις δεν επέτρεψαν να τα αλλάξουμε όλα όπως θα έπρεπε και στην κυβέρνηση, γιατί δεν κάναμε ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κίνημα που να έχει το εσωτερικό σθένος και τη συνοχή – έτοιμο και ικανό να συγκρουστεί και να παλέψει για τις μεγάλες αλλαγές. Είμαι πάντα έτοιμος να δεχθώ κριτική, αλλά δεν θα δεχθώ κριτική για επιλογές που έκανα, βάζοντας μπροστά τη χώρα και όχι το κόμμα. Αυτή είναι η ιερή υποχρέωση του ηγέτη. Να βάζει πρώτα τη χώρα. Ως εκ τούτου, διαφωνώ με όσους θα έβαζαν μπροστά το κόμμα. Με αυτήν την παραδοχή, θέλω να πω ευθέως: Έχω μια αντίληψη για την άσκηση της πολιτικής, με την οποία μπορεί κάποιοι ή ακόμη και πολλοί, να διαφωνούν. Δεν με ενοχλεί. Διαφωνούμε. Αλλά έτσι είμαι, αυτό πιστεύω. Και δεν θέλω τον ηγέτη δυνάστη. Ηγέτης που δεν είναι ανθρώπινος, δημοκράτης στην πράξη, χάνει εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που τον καθιστούν χρήσιμο για τους ανθρώπους και τους λαούς» υπογράμμισε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *