Παραποίησαν το κείμενο του Θεοτοκά στις πανελλήνιες

Σάλος έχει προκληθεί στην εκπαιδευτική κοινοτητα από την «διασκευη» κειμένου του Γιώργου Θεοτοκά στις πανελλαδικες εξετασεις για τα Επαγγελμετικα Λύκεια από το οποίο αφαιρέθηκαν οι λέξεις 'κακός πρωθυπουργος'.

Τα μέλη της κεντρικης επιτροπης εξετάσεων διασκευαζοντας το κείμενο του Θεοτοκά αντικατέστησαν τη φράση «από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό», με τη φραση «από έναν κακό επιστήμονα»

Το κομμάτι του Θεοτοκά που έπεσε στις εξετάσεις προέρχεται από ένα κείμενό του από το βιβλίο «Στοχασμοί και Θέσεις» που δημοσιεύθηκε το 1956. Πρόκειται για τις παραινέσεις ενός πατέρα προς τον 20χρονο γιο του.

Σε ένα σημείο του κειμένου αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κουφό πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους στο σημείο αυτό αναφέρει: «Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Αντικαταστάθηκε, δηλαδή, ο «κουφός πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός»!

Σχολιάζοντας το θέμα σε ερώτηση των Παραπολιτικών, μέλη των εξεταστικών επιτροπών του υπουργείου Παιδείας δήλωσαν ότι πάντα τα κείμενα που δίνονται στις εξετασεις 'διασκευάζονται και ουδετεροποιουνται'

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *