«Ποτέ την Κυριακή!»

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η απαίτηση των δανειστών για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και έμποροι καλούν την κυβέρνηση να δώσει τη μάχη απέναντι στους «θεσμούς» και κάποιοι εξ αυτών βλέπουν πίσω από την ανακίνηση του θέματος συμφέροντα εγχώριων πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Ολοι οι φορείς της αγοράς παρεμβαίνουν, με αφορμή και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ του Τύπου» για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και «θεσμών» που αφορούν την άρση των εμποδίων ώστε να είναι ανοικτά και τα μεγάλα καταστήματα και τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου που αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες, πέραν των οκτώ. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και οι Συνομοσπονδίες των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (ΓΣΕΒΕΕ) επικαλούνται, επίσης, την τελευταία απόφαση του ΣτΕ κατά της απόφασης Γιακουμάτου, με την οποία είχε καθιερωθεί το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων σε δέκα τουριστικές περιοχές για όλες τις Κυριακές, σε διάστημα ενός έτους.

Για την απόφαση αυτή το ΣτΕ έλαβε υπ’ όψιν του άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, τα οποία κατοχυρώνουν για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και του από κοινού με την οικογένειά τους ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας. Μάλιστα, η απόφαση του ΣτΕ συνδέει την Κυριακή και με τη χριστιανική θρησκεία.

Από την «Ελευθερία του Τύπου»
 

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *