Πώς ο Καπάκος «έφαγε» τον Ταγματάρχη -Θα επιστρέψει τώρα στην ΕΡΤ;

 

Δεν έχουν περάσει παρά 8 μήνες από τη στιγμή που ο Λάμπης Ταγματάρχης κοινοποιούσε με δικαστικό κλητήρα στον Σταύρο Καπάκο την καθαίρεσή του από τη γενική διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ.

Ήταν η κίνηση, που -κατά τον ίδιο- επιβεβαίωνε την κυριαρχία του στην κρατική τηλεόραση, αλλά για τους γνωρίζοντες τα εσωτερικά του Σύριζα, σηματοδοτούσε την αρχή και του δικού του τέλους.

Όταν το 2015 ανελάμβανε για δεύτερη φορά Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής Ραδιοτηλεόρασης (η πρώτη ήταν επί υπουργίας Τηλέμαχου Χυτήρη στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου), είχε τη στήριξη του Σπύρου Σαγιά, πανίσχυρου γραμματέα του πρώτου υπουργικού συμβουλίου του Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια εποχή κατευθυνόταν προς το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής ο εκλεκτός της «ομάδας Μπανιά» μέσα στον Σύριζα. Πρώην υποδιευθυντής της Αυγής, ο Σταύρος Καπάκος, είχε στο πλευρό του τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση -συνοδοιπόρους του στην κομμουνιστική πτέρυγα της Ανανεωτικής Αριστεράς επί 40 χρόνια. Άπαντες (μαζί τους και οι Φλαμπουράρης, Θεανώ Φωτίου, Μπαλτάς) θεωρούσαν «δεξιό» τον Λεωνίδα Κύρκο.

Το ενδιαφέρον στην υπόθεση, το 2015, ήταν ότι κανείς εκ των Ταγματάρχη -Καπάκου δεν αποτελούσε προσωπική επιλογή του Νίκου Παππά, παρότι εκείνος και αρμόδιος υπουργός ήταν και βρισκόταν πιο κοντά στον πρωθυπουργό από κάθε άλλον -πράγμα που άλλαξε μετά το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες.

Το γεγονός αυτό απαντά και στο ερώτημα γιατί δεν αντέδρασε καθόλου, όταν ο πρώτος έδιωξε τον δεύτερο με άθλιο τρόπο, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του Σύριζα. Όπως επίσης, απαντά και στο ερώτημα γιατί έκανε retweet τη φράση «Έφυγε ο Ταγματάρχης, στ’ @ρχίδι@ μας» μόλις προχθές.

Πέραν των εσωκομματικών παιχνιδιών και ισορροπιών στον Σύριζα, όσοι γνώριζαν τα πρόσωπα, δεν έδιναν την παραμικρή πιθανότητα καλής συνεργασίας μεταξύ Ταγματάρχη -Καπάκου. Η πράξη το επιβεβαίωσε. Ο πρώτος πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να παρεμβαίνει στον σχεδιασμό του Ενημερωτικού Τομέα, ακόμη και στην επιλογή των προσώπων, ο δεύτερος όμως διεκδικούσε σθεναρά την αυτονομία του και διεμήνυε πως δουλειά του μάνατζερ της ΕΡΤ είναι η διαχείριση των οικονομικών της.

Η σύγκρουση κορυφώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι με αφορμή το πρόσωπο που θα ανελάμβανε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου, μετά την αποχώρηση του Πάνου Χαρίτου. Ο Ταγματάρχης, που είχε φτάσει στο απίθανο σημείο να βγάζει ακόμη και τις εβδομαδιαίες βάρδιες των παρουσιαστών, επέμενε για τη Δώρα Αναγνωστοπούλου, ενώ ο Καπάκος για τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Η ρήξη έφτασε με… δικαστικό κλητήρα, ο διευθυντής Ενημέρωσης φεύγοντας άφησε δηλητηριώδεις υπαινιγμούς (ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά, όχι για δουλειές) και η κλεψύδρα γύρισε ανάποδα και για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος δεν διέθετε κανέναν σύμμαχο πέραν της καλής πορείας των οικονομικών της επιχείρησης.
Πράγμα που δεν τον βοήθησε καθόλου, τελικά.

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Το «Στ’ @ρχίδι@ μας» του Νίκου Παππά μπορεί να ήταν πρωτοφανές και να ακούστηκε απίστευτο, χυδαίο και άλλα πολλά, μετέφερε όμως με καθαρό τρόπο τα αισθήματα των κυβερνητικών στελεχών. Όπως έλεγε δε ένα από αυτά, «τώρα δεν μένει παρά να επιστρέψει ο Καπάκος στη θέση του και να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα τάξη«…

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *