Σήκωσε τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους, με αιχμές, αλλά και διάθεση "προστασίας" προς τα μέλη της κυβέρνησής του ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να "απολογείται" για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, μετά το τελευταίο Eurogroup, όπως το είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Οι ψευδοπροφήτες της καταστροφής πρέπει να απολογηθούν, όχι η κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός μέσα από τον λόγο του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση επί προσωπικού προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγγέλλοντας την προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης σχετικά με τα αποτελέσματα της Διαπραγμάτευσης, ενώ υπογράμμισε πως η προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας από τον κ. Γεωργιάδη με την υπόθεση Καμμένου είναι «ένα χιλιοπαιγμένο έργο», χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αυτή, μακριά από την πολιτική ευθύνη που θα πρέπει να φέρει η αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε τόσο τον κ. Πολάκη, όσο και τον κ. Καμμένο, με επιθετικές αναφορές προς τη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατήγγειλε ότι με τις μεθόδους αυτές επιχειρεί να σταματήσει την άνοδο της χώρας, «βάζοντας τρικλοποδιές στην προσπάθεια να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας».

«Δεν πείθετε κανέναν»

"Οι διαφορές με τη ΝΔ, είναι σαφείς. Και για να δανειστώ για μια φράση της κ. Γεννηματά. Πράγματι κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει πολιτική άβυσσος από το πρόγραμμα και την πολιτική σας. Όμως με το πρόγραμμά σας δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν παραπάνω εκτός από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ. Σας ξέρει καλά ο ελληνικός λαός και σας έχει δοκιμάσει. Τώρα πλέον δεν μπορείτε να επενδύσετε ούτε στην καταστροφή ούτε στην κινδυνολογία. Τι σας έχει μείνει λοιπόν, να επιμένεται σε μια τεχνική πόλωση και στην δημιουργία τεχνιτών πολιτικών εντάσεων. Πότε παίζοντας παιχνίδια με την κοινωνία, ξεσηκώνοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας να συνεχίσουν την απεργία τους ενώ τα αιτήματά του είχαν ικανοποιηθεί και πότε παίζοντας το χιλιοπαιγμένο έργο της παρέμβασής μας στη Δικαιοσύνη. Γιατί; Γιατί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε το μεγάλο έγκλημα να παροτρύνει έναν κατηγορούμε να πει την αλήθεια για ένα από τα μεγαλύτερα φορτία ναρκωτικών. Εξαιρετική η «ατζέντα» του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του αντιπρόεδρου του κόμματός σας, ποτέ όμως δεν ήταν τόσο μακριά από την αίσθηση της πολιτικής ευθύνης. Αντιπολίτευση απένατί μας ναι, αλλά αντιπολίτευση απέναντι στα συμφέροντα της χώρα και της πατρίδας, όχι κ. Μητσοτάκη. Αν αυτό έχετε επιλέξει να κάνετε εμείς δεν θα σας το επιτρέψουμε. Δεν θα σας επιτρέψουμε να βάζετε τρικλοποδιές στην προσπάθεια της χώρας να ξαναπατήσει στα πόδια της. Σ’ αυτή την προσπάθεια η ιστορία θα μας δικαιώσει, με κόστος μεν, και παρά το γεγονός ότι είμαστε μόνοι μας θα τα καταφέρουμε».

Για τη Συμφωνία

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συμφωνία και στους όρους αυτής υποστήριξε ότι: «πια οι πολιτικοί παράγοντες που παραμόρφωναν την πραγματική ελληνική οικονομία, απουσιάζουν πια. Για πρώτη φορά η συμφωνία μας περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις κι όχι υποσχέσεις. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου δεν θα πρέπει από το 2018 να ξεπερνούν το 15% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας. Έχουμε ένα ταβάνι, ένα όριο ως προς τις ετήσιες ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους μας που δεν θα ξεπερνάμε. Δεύτερον, έχουμε συμφωνήσει ως προς τα πλεονάσματα για το επόμενο διάστημα. Με την συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022, ισορροπούμε γιατί θα έπρεπε να έχουμε πλεονάσματα πολύ μεγαλύτερα». Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τη Ν.Δ για θράσος αναφορικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θυμίζοντας ότι στην συμφωνία που προηγήθηκε επί ΝΔ, ήταν πολύ υψηλότερα.

Επιστροφή στις αγορές

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παλαιότερες συμφωνίες προκειμένου να κάνει την σύγκριση με την νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «Το 2012 είχαμε μόνο υποσχέσεις. Τώρα έχουμε μια σαφή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων μας για επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Δεσμεύσεις επίσης για παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως η αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτά βλέπουν οι επενδυτές, οι αγορές και οι τράπεζες. Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεων και δημοσιευμάτων, υπάρχει και μια άλλη εικόνα που θέλετε να κρύψετε. Την εικόνα μιας χώρας που γυρίζει σελίδα, που κάνει σταθερά βήματα προς την έξοδο από τα μνημόνια. Άκουσα από την πλευρά σας κι ένα ακόμη επιχείρημα, ότι το μόνο που καταφέραμε είναι να γυρίσουμε πίσω εκεί που μας άφησε η κυβέρνηση του Βενιζέλου και του Σαμαρά. Τώρα, ας πούμε την αλήθεια κ. Μητσοτάκη για να μάθει και ο λαός τι ακριβώς συγκρίνεται. Το υποτιθέμενο success story των Σαμαρά-Βενιζέλου, ας τα συγκρίνουμε με την σημερινή κατάσταση. Ας ξεκινήσουμε από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το 2014, είχατε καταφέρει να φέρετε πλεόνασμα μόλις 0,2%.

Απασχόληση: Η ανεργία ήταν στο 27% όταν παραλάβαμε εμείς τον Ιανουάριο. Φανταστείτε να μην ήταν και success story.

Ρευστότητα: Παραδώσατε τα ταμεία άδεια.

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που είχατε συμφωνήσει μέχρι το 2018 θα οδηγούσε σε απώλεια περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την ελληνική οικονομία.
Η εκβιαστική απόπειρα εξόδου που επιχείρησε η Κυβέρνηση Σαμαρά στις αγορές, μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθεί αυτό το επίπλαστο success story.
Προτιμήσατε τότε να δουλέψετε όχι προς όφελος της χώρας. Αντί να μιλήσετε δημόσια και ανοιχτά για την ανάγκη ρύθμισης του χρέους, αλλά για την βιωσιμότητα του χρέους. Σας ενδιέφερε μονάχα το επικοινωνιακό αφήγημα. Δεν είχατε καμία εγγύηση και δέσμευση από τους δανειστές μας για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους. Σήμερα έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση και ασκεί κριτική στην δική μας συμφωνία και διαπραγμάτευση. Αυτή η διαπραγμάτευση τουλάχιστον επέφερε μια ουσιαστική απομείωση των στόχων των πλεονασμάτων. Αποτελέσματα που δεν μπορείτε να διαστρεβλώσετε όσο και να προσπαθείτε. Ούτε εσείς ούτε οι ακραίοι εχθροί της χώρας, που σχεδίαζαν την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρώπη και τώρα έρχονται να σας πουλήσουν προστασία. Η σημερινή οικονομία δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που προσπαθήσατε να αναδείξετε εσείς το 2014. Έχουμε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και έχουμε πλέον την δυνατότητα για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές, την οποία θα προετοιμάσουμε χωρίς βιασύνη για να εγγυηθούμε το 2018 την επίσημη έξοδο της χώρας στις αγορές».

«Με την κοινωνία όρθια»
Ως μια από τις ουσιώδεις διαφορές των προηγούμενων συμφωνιών ο κ. Τσίπρας σημείωσε και το κοινωνικό πρόσημο που επιτεύχθηκε με την διαπραγμάτευση που οδήγησε στην νέα συμφωνία. Σημείωσε μεταξύ άλλων: «Όλα τα παραπάνω όμως εμείς επιθυμούμε να επιτευχθούν με την κοινωνία όρθια. Η αποκατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στην κατάρρευση της εργασίας. Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά που έχουμε. Η Ελλάδα είναι μια αναπτυγμένη χώρα κι όχι μια αναπτυσσόμενη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ούτε Χιλή, ούτε Βρετανία. Αυτό είναι θέμα αποτελεσματικότητας».

Απασχόληση
Αναφερόμενος στα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης, αλλά και της νέας συμφωνίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «το δικό μας σχέδιο είναι αυτό που ήδη έχει αποδώσει καρπούς και το στοίχημά μας είναι να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Στα 2,5 χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης έχουμε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο, δείχνοντας ότι κερδήθηκαν 230.000 θέσεις εργασίας. Αυτά είναι αριθμοί που προέρχονται από τις υπηρεσίες εκείνες και της ΕΛΣΤΑΤ και του υπουργείου Εργασίας που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση». Αναφερόμενος στο θέμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς ωστόσο υπογράμμισε: «Παρά την υψηλή φορολογία έχουμε αύξηση στο ΑΕΠ».

Νέο κοινωνικό κράτος
Για την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους και τα αντίμετρα που ψήφισε η κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκτίμησε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Αναφερόμενος αναλυτικά στα αντίμετρα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:
-την ενίσχυση της επιχειρηματικής πολιτικής
-την στήριξη μέσω οικογενειακών επιδομάτων
-τα επιδόματα ενοικίων -η επέκταση των προγραμμάτων σχολικών γευμάτων
-η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς σταθμούς
-η ριζική μεταρρύθμιση στην ασφαλιστική πολιτική των ασφαλισμένων
-η πρόβλεψη για την δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Ασπίδα» σε Πολάκη
Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός επιχείρηση να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, όταν αναφερόμενος στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, υπογράμμισε ιδιαίτερα την προσφορά και τις μεγάλες τομές στο θέμα της Υγείας. «Δώσαμε προτεραιότητα στην διάσωση του συστήματος υγείας, που εσείς είχατε αφήσει να καταρρεύσει. Ετοιμάζουμε 239 νέες μονάδες υγείας σε 80 αστικές περιοχές της χώρας. Αυτά για κάποιους στη ΝΔ, είναι μικρά γράμματα.
Υπόθεση Ερρίκος Ντυνάν
Αναφορικά με την υγεία ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην ΝΔ, σημειώνοντας: «Όλα αυτά για την Υγεία δεν σας ενδιαφέρουν εσάς στη ΝΔ, γιατί όπως αποκαλύπτεται από τις έρευνες κάποιοι νοσηλεύονταν τσάμπα στο Ντυνάν».

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *