Σε «νιρβάνα» ο Ξανθός, αδιαφορεί για τους κινδύνους  

Ήταν μεσημέρι της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου, όταν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωνε με δελτίο Τύπου ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Ηταν απόγευμα της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου όταν ο διακεκριμένος καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Σακκάς υπογράμμιζε, μάλλον υπενθύμιζε με έμφαση, κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας και αρκούντως χρήσιμης διάλεξής του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος: «Η χρήση κάνναβης προκαλεί σχιζοφρένεια σε άτομα με γονιδιακή προδιάθεση. Εχουμε σήμερα τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες οι οποίες έχουν αποδείξει αυτή την αιτιακή συσχέτιση. Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι παλαιότερα δεν είχαμε τέτοιες μελέτες; Απλώς δεν είχαμε τέτοιες μελέτες».

Μάλιστα, ο Παύλος Σακκάς έκανε λόγο με νόημα για «εγκληματική ανοχή στη χρήση παράνομων τοξικών ουσιών στη χώρα μας».

 

Προχωρά αταλάντευτος

Παραδόθηκε, λοιπόν, στον Ανδρέα Ξανθό το πόρισμα της ομάδας εργασίας, η οποία είχε συσταθεί από τον ίδιον, με σκοπό την αποτίμηση της σύγχρονης εμπειρίας και της υφιστάμενης νομοθεσίας στη χώρα μας, σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης και την κατάθεση προτάσεων για τη δημιουργία κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει το ζήτημα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο πόρισμα της ομάδας εργασίας υπογραμμίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού.
  • Το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους / ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας / ανορεξίας στο HIV / AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.ά.), όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το ως άνω πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας δεν παραλείπει να αναγνωρίσει σαφώς και ρητώς την αιτιακή συσχέτιση της χρήσης κάνναβης με τη σχιζοφρένεια, παρά το γεγονός ότι αυτή η παραδοχή δεν έχει επιπτώσεις στη θετική πρόταση του πορίσματος, ενώ το ίδιο αυτό πόρισμα σημειώνει επίσης το εξής δυσνόητο:

«Οι θεραπευτικές προοπτικές των κανναβινοειδών μπορεί μελλοντικά να επεκταθούν στη θεραπεία του γλαυκώματος, της οστεοπόρωσης, της σχιζοφρένειας και του φαινομένου του εθισμού και της εξάρτησης»...

Συνεπώς, το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει στην ίδια ανακοίνωσή του:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύεται να προωθήσει τη λήψη μέτρων, ώστε οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».

Παραμένει, δυστυχώς, άγνωστο εάν στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις ή ακόμα και ευθείες αντιρρήσεις στη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης...

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το λίαν αμφιλεγόμενο θέμα της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης είχαν ανοίξει πριν από μερικούς μήνες στη Βουλή 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετική ερώτησή τους προς τον Ανδρέα Ξανθό.

Αντί άλλης απαντήσεως στη σχετική ερώτηση, ο Ανδρέας Ξανθός είχε σπεύσει να συγκροτήσει την ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε τελικώς το πόρισμά της.

Για την Ιστορία, επικεφαλής της ομάδας εργασίας ήταν η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνα Αντωνίου.

 

Kέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ):

Μόνον υπό αυστηρές προϋποθέσεις... 

Μόνον υπό ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις θα συμφωνούσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στη χώρα μας, όπως προέκυψε από πολύ πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε η διοίκηση του Κέντρου.

Σε πιο «σκληρή» γραμμή για το θέμα ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής Γιώργος Μπαρδάνης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν φαίνεται σε καμία νόσο, ούτε ακόμα και στην περίπτωση του πόνου, η κάνναβη να αποτελεί το “φάρμακο εκλογής”», ενώ ο ίδιος προειδοποίησε ότι «η ζημιά από μια ενδεχόμενη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης θα είναι πολλαπλή, με ορατό τον κίνδυνο η συνταγογράφησή της να εκτραπεί στους εφήβους και στα παιδιά».

Σε εμφανώς πιο μετριοπαθή θέση ήταν ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, ο οποίος προσδιόρισε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτή από το Κέντρο η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης:

- Η συνταγογράφηση της ουσίας να λειτουργήσει προς όφελος των ασθενών.

- Να μην υπάρχει σε καμία περίπτωση υπερσυνταγογράφηση της ουσίας.

- Να μην υπάρχει εκτροπή της ουσίας στην ευρύτερη κοινωνία και στο παράνομο εμπόριο.

Ο Βασίλης Γκιτάκος εξέφρασε με σαφήνεια τη συμφωνία του με το πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου Υγείας για την ιατρική χρήση της κάνναβης, ενώ ζήτησε, μεταξύ άλλων, μετ’ επιτάσεως να επαναλειτουργήσει η Επιτροπή Ναρκωτικών, κάτι το οποίο ζητά επίσης το πόρισμα της ομάδας εργασίας.

Το μεγάλο δίλημμα

Σε κάθε περίπτωση, το μείζον όσο και λεπτό δίλημμα για τον Ανδρέα Ξανθό και την κοινωνία μας είναι το εξής:

Νομιμοποιούμε την ιατρική χρήση της κάνναβης, προκειμένου να ανακουφισθούν μεγάλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας, και αναλαμβάνουμε το σοβαρό ρίσκο να διαχυθεί περαιτέρω στην κοινωνία μας η ανοχή στη χρήση της κάνναβης και, ίσως, και άλλων ναρκωτικών ουσιών ή εγκαταλείπουμε αυτές τις μεγάλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων χωρίς να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα της ανακούφισης, στο όνομα μιας αυστηρής κοινωνικής ηθικής, η οποία (νομίζει ότι) δεν θα έχει την παραμικρή χαραμάδα;

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *