Στα σκαριά η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ με ειδική πλειοψηφία την ανανέωση της θητείας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα επόμενα 2,5 χρόνια, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2019.

Μειοψήφησε η χώρα καταγωγής του Ντ.Τουσκ, η Πολωνία, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην εκλογή κορυφαίου Ευρωπαίοι αξιωματούχου. Και όχι μόνο αυτό η πρωθπουργός της χώρας αυτής Μπεάτα Σίντλο "μπλόκαρε" τα Συμπεράσματα της Συνόδου, τα οποία εκδόθηκαν με ευθύνη του Συμβουλίου. Για την εκλογή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαιτείται σύνθετη πλειοψηφία 21 χωρών μελών, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού. Η παραπάνω πλειοψηφία επιτεύχθηκε χωρίς καμία δυσκολία, αφού υπέρ της ανανέωσης ψήφισαν όλες οι χώρες μέλη, εκτός της Πολωνίας.

Πικρία Τουσκ για την στάση της Πολωνίας

Η πολωνική κυβέρνηση και κυρίως ο Πρόεδρος της χώρας αυτής Γιάρουσλαβ Κατσίνσκι βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τουσκ τα τελευταία χρόνια. Το επιχείρημα που επικαλέστηκαν οι Πολωνοί για την καταψήφιση της υποψηφιότητας-Τουσκ ήταν ότι τα αναμιγνύεται στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας, παραβιάζοντας την αρχή της ουδετερότητας που πρέπει να τηρεί ένας κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Τουσκ ευχαρίστησε θερμά τους Ευρωπαίους ηγέτες για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς διακρίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο δεν έκρυψε την πικρία του προς την κυβέρνηση της χώρας του, στην οποία συνέστησε "να προσέχει ποιες γέφυρες καίει, γιατί αν καούν δεν υπάρχει επιστροφή".

Στα σκαριά η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Το πρωί της Παρασκευής, δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι θα συνεδριάσουν χωρίς την παρουσία της Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης. Στην ουσία πρόκειται να εξετάσουν ένα σχέδιο διακήρυξης που θα δημοσιοποιηθεί στη Ρώμη, στις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της σημερινής ΕΕ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στο σχέδιο της διακήρυξης θα γίνεται αναφορά για πρώτη φορά, αλλά με έμμεσο τρόπο, στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. H διατύπωση που γίνεται στο σχέδιο της κοινής δήλωσης αναφέρει ότι: "Η ΕΕ θα εργαστεί από κοινού προκειμένου να προωθήσει το κοινό καλό, με την κατανόηση ότι κάποιοι από μας θα μπορούν να προχωρήσουν πιο στενά και γρήγορα σε κάποιους τομείς, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή γι’ αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν αργότερα". Μιλάει δε για μια "ενιαία και αδιαίρετη Ένωση, η οποία ενεργεί από κοινού όταν αυτό είναι δυνατό και σε διαφορετικούς ρυθμούς όταν αυτό είναι απαραίτητο". Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *