Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας

Στην ατζέντα βρίσκεται το θέμα της ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς έχει ανοίξει πλέον η συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ, καθώς και θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η υψηλή ανεργία.

Ένα αγγλικό γνωμικό κάνει λόγο για τον «ελέφαντα στον δωμάτιο» ως κάτι που υπάρχει, όλοι το βλέπουν, αλλά κανείς δεν το συζητά. Σήμερα, ο ελέφαντας στο δωμάτιο θα είναι το Βrexit, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι, παρότι δε βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο δείπνο των ηγετών απόψε το βράδυ, στο οποίο θα παρευρεθεί και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Χθες, η Βασίλισσα ανέγνωσε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και είναι αλήθεια ότι η ρητορική για το brexit είχε χαμηλότερους τόνους από αυτούς που μας συνήθισε η Μέι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας.

Η Μέι αναμένεται να εκμεταλευτεί την ευκαιρία για να συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους της και να θέσει κάποιες προτεραιότητες και στη συνέχεια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι 27 θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για τα ασημικά: ποιος θα στεγάσει στο εξής τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που εδρεύουν στη Βρετανίας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ιατρική Υπηρεσία και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Σήμερα είναι και η επίσημη πρώτη του νέου πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, αλλά και του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρείται αυτή τη στιγμή ο «ροκ σταρ» των Βρυξελλών.

Ο Μακρόν είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης μετά από χρόνια που κατάφερε να ακουστεί την ημέρα της νίκης του το σύνθημα «Ευρώπη, Ευρώπη» από τους οπαδούς του και είναι γεγονός ότι οι Βρυξέλλες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο νεαρό ηγέτη για να ξαναδώσει στην ΕΕ τη χαμένη της αίγλη.

Ο Μακρόν έχει ταχθεί ανοιχτά στην προκελογική του εκστρατεία υπέρ της ανάγκης μεταρρύθμισης της ΕΕ προς περισσότερη ενοποίηση και η έκκλησή του έχει ήδη εισακουστεί από το Βερολίνο, καθώς πριν από δύο ημέρες η ίδια η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ανοιχτή στην προοπτική ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, αλλά και σε κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη. Στην πρώτη της συνάντηση με το Μακρόν, η Μέρκελ είχε πει «Ναι» για πρώτη φορά σε ενδεχόμενη αλλαγή συνθηκών, αν χρειαστεί.

Πέραν αυτών, σημαντικό θέμα στην ατζέντα είναι και η ασφάλεια, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ένα Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ, μετά και τις ανησυχίες που έχει δημιουργήσει η εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Σύνοδο ο Τσίπρας 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Αυτές τις δύο ημέρες ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, όπου σύμφωνα με την ατζέντα που έχει δημοσιοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τα κυριότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν στα ζητήματα της μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, της απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παράλληλα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *