Στο ιταλικό Δημόσιο η Monte Paschi

Η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο της Banca Monte dei Paschi και επισήμως, εισφέροντας 5,4 δισ. ευρώ στην προβληματική τράπεζα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης μιας από τις πιο αδύναμες τράπεζες της Ευρώπης.

Η κρατική ανακεφαλαιοποίηση είναι το κεντρικό σημείο μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi, της τέταρτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, που θα περιλαμβάνει επίσης την μεταβίβαση 28,6 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων της τράπεζας σε μια ειδική εταιρεία, πλαφόν στην αμοιβή των κορυφαίων στελεχών της και βαθιές περικοπές στο προσωπικό.

Η τράπεζα, που είναι η παλαιότερη παγκοσμίως και έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, κακές πρακτικές δανεισμού και πολιτικές παρεμβάσεις, είχε αψηφήσει τις προσπάθειες επιστροφής της σε υγιή βάση.

Τα προβλήματά της κορυφώθηκαν πέρυσι, όταν οι ανησυχίες για τη σταθερότητά της και η φυγή δισ. ευρώ σε καταθέσεις, υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Τελικά, τον περασμένο Δεκέμβριο η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διασώσει τη Monte dei Paschi, καθώς η τράπεζα απέτυχε να αντλήσει κεφάλαια από τους ιδιώτες επενδυτές.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *