Συνάντηση ΕΝΠΕ με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση

Θέματα που άπτονται της επικείμενης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης), αλλά και του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι περιφέρειες στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σε συνάρτηση με το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον, συζήτησαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστα Αγοραστό, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Ρόδο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσαν ότι οι 13 περιφερειάρχες της χώρας έχουν προσκληθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017, με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Τόσο ο Κώστας Αγοραστός, όσο και ο Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμαναν στις δηλώσεις τους ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ξεκινά την συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση, με τους περιφερειάρχες, απόρροια και αναγνώριση της μέχρι σήμερα λειτουργίας τους, με τρόπο υπεύθυνο, σοβαρό, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες και λαϊκισμούς και με μόνο στόχο την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, σε επίπεδο Περιφερειών, αλλά και της χώρας συνολικά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, «σε ένα περιβάλλον ασταθές και αβέβαιο, που δημιουργεί κινδύνους και τοξικότητα, οι Περιφέρειες παρέμειναν και παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στο σκοπό τους, με σεβασμό και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Και πετύχαμε πολλά.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας αναλάβαμε την προσωπική μας ευθύνη, η οποία ανάγεται σε συλλογική και εθνική ευθύνη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μακριά από τον λαϊκισμό και την μικροπολιτική. Για αυτό και είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Επιτροπή των Περιφερειών, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός, τη μεγάλη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την ξεκινά με τους 13 περιφερειάρχες, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, την προσεχή Τετάρτη.

Εμείς δηλώνουμε παρόντες με προτάσεις. Αυτό που θέλουμε είναι μια παραγωγική επανάσταση, ένα μοντέλο που θα δίνει την δυνατότητα στις εξωστρεφείς, υγιείς δυνάμεις της χώρας να ανασάνουν και να παράγουν, δημιουργώντας εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Για μας, προϋπόθεση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, είναι η περιφερειακή διακυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο ρόλος των Περιφερειών στην διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Πιστεύω ότι αυτή η νέα μεγάλη προσπάθεια του πρωθυπουργού, που ξεκινά σε συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, σημαίνει πολλά και για τον θεσμό αλλά και για μας τους ίδιους, το πόσο και πώς έχουμε δουλέψει όλο αυτό το διάστημα. Πιστεύω ότι σημαίνει πολλά και για το μέλλον και καταδεικνύει ποια είναι η βαρύτητα του θεσμού που υπηρετούμε, στο μεγάλο στοίχημα που έχει η χώρα να κερδίσει, αυτό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, για να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε.

Παραγωγική ανασυγκρότηση, για μας τους περιφερειάρχες, σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο βαθμός ελευθερίας της κάθε περιφερειακής αρχής, να αποφασίσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες να απαντούν στις ιδιαίτερες προκλήσεις, ευκαιρίες, δυνατότητες και ανάγκες της κάθε περιοχής. Αυτός ο βαθμός ελευθερίας θα πρέπει να είναι και στα τρία επίπεδα, πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό».

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *